Onze eigenzinnige terugblik op Graspop 2013

p>

Onze Graspop-verslaggeving hebben jullie natuurlijk al gelezen in de zaterdag- en maandagkrant. Maar ook op deze site blikken we nog even terug op de achttiende editie van dit festival. We doen dat aan de hand van drie markante figuren. En eentje heeft zelfs nieuws: er komt een nieuw Slipknot-album!

1. Corey Taylor (Slipknot/Stone Sour)

De hardst werkende man in metalland? Corey Taylor. De Amerikaan sloot als zanger van headliner Slipknot de Graspop-zaterdag af, om zondagnamiddag met zijn andere succesband Stone Sour opnieuw op het hoofdpodium te verschijnen.

Voor het geld hoeft Corey Taylor er geen twee bands op na te houden: de man heeft al miljoenen platen verkocht. Waarom dan toch twee jobs? "Ik kan moeilijk stilzitten", aldus Taylor als we hem met veel moeite een paar minuten backstage in een zetel krijgen. "Met twee groepen tegelijkertijd toeren is fysiek wel een uitdaging. Maar ik drink niet meer en ik neem geen drugs meer. Tegenwoordig ga ik zelfs naar de fitness en probeer ik gezond te eten, alhoewel dat op toernee niet altijd evident is (lacht)."

Terwijl Stone Sour in twee jaar twee albums uitbracht, is het al vijf jaar geleden dat Slipknot nog met iets nieuws kwam. "We hebben in 2010 een enorme klap gekregen, met de dood van onze bassist Paul (door een overdosis, red.). Live spelen helpt ons om die klap te verwerken, door de interactie met elkaar en met de fans. Vandaar dat we hier ook in 2011 zijn komen optreden. Het is ook een manier om Pauls werk te eren, want veel van onze hits heeft hij geschreven. Maar live spelen is één ding. Een nieuwe plaat opnemen zonder Paul is toch iets anders. Pas nu, drie jaar na zijn dood, lijken we er klaar voor. Enkele bandleden hebben al wat materiaal geschreven. Ik hoop begin volgend jaar met Slipknot de studio in te duiken en eind 2014 zou er dan een opvolger voor 'All Hope is Gone' (uit 2008, red.) moeten zijn."

2. Phil Anselmo (Down)

Was Graspop 2013 muzikaal een grand cru? Best wel, al losten headliners Twisted Sister en Slipknot niet helemaal de verwachtingen in. In de tenten zagen we vrijdag een feestje bij Soulfly, zondag een ijzersterk Ghost, en zaterdag een lichtjes legendarische set van Down. Wat een beest is die Phil Anselmo! Gepokt en gemazeld door zijn jaren bij Pantera deed hij een volle Marquee II uit zijn hand eten, terwijl de band achter hem een alles verwoestende groove neerlegde. Toen de tent al lang zijn kookpunt had bereikt, deed Down er nog een schepje bovenop, door het tijdens afsluiter 'Bury Me In Smoke' op een jammen te zetten met onder meer driekwart van Channel Zero en Mayhem-zanger Attila. Wie er bij was, zal het zich nog lang herinneren. Wie voor Hypocrisy in Marquee I had geopteerd of gewoon op de wei stond/zat/lag, mag zich voor het hoofd slaan: hét concert van Graspop 2013 gemist!

En hoe zit het eigenlijk met Channel Zero? Goed, zo blijkt als we Franky, Mikey en Phil backstage tegen het lijf lopen. De band is volop aan nieuw materiaal aan het werken, en hoopt eind dit jaar een opvolger voor 'Feed 'em With a Brick' klaar te hebben.

3. Peggy Meeussen (Bliksem)

"Nu begin ik echt wel zenuwachtig te worden." Een kwartier voor het Graspop-optreden met haar band Bliksem steekt de Kempense Peggy Meeussen de ene sigaret na de andere op.

"Bidi, zie dat ze mijn schoenen niet pikken hé." Enkele minuten voor ze met Bliksem op moet schieten er duizend-en-één dingen door Peggy Meeussens hoofd. Zoals ook: "Wat als er straks maar twee man en een paardenkop voor het podium staat?!"

Maar als ze even later blootvoets het podium betreedt - manager Bidi bewaakt intussen backstage angstvallig de schoenen - kan Peggy opgelucht ademhalen: de Metal Dome is volgelopen voor de enige Antwerpse band op de Graspop-affiche. En Peggy en haar vier kompanen spelen de tent plat, met de ene na de andere strakke thrash metal-song uit hun uitstekende debuutplaat 'Face The Evil'. 

Veertig minuten later volgen backstage de triomfkreten. "Ik weet begot niet waarom ik zenuwachtig was. Het was helemaal niet nodig: de tent stond gewoon vol en iedereen deed mee", lacht Peggy terwijl ze haar schoenen weer aantrekt. "Gast, dit zou ik echt wel gewoon kunnen worden!" Wij ook. Volgend jaar afspraak op het hoofdpodium?

[Tom De Smet]

Foto: Jef Matthée

Nu in het nieuws