Weer hard tegen onzacht

Premier Elio Di Rupo had vurig gehoopt tijdens de Europese top van vorige week bij zijn collega’s en bij de Europese Commissie te kunnen uitpakken met een sluitend plan om de Belgische begroting op het met de EU afgesproken traject te houden. Het was hem niet gegund. Het kernkabinet had meer tijd nodig. Op zich is dat niet dramatisch, want de regering dient pas in september bij de Europese Commissie te rapporteren.

Gva.be

Zondagavond hebben de topministers dan toch de klus kunnen klaren en een akkoord bereikt over de begrotingscontrole 2013 en de grote lijnen voor het budget van volgend jaar. Zaterdagochtend leek een akkoord binnen handbereik, maar Open Vld ging uiteindelijk met de twee voeten op de rem staan omdat er volgens haar afwegingen geen evenwicht bestond tussen besparingen en nieuwe belastingen.

Het spel werd hard gespeeld. Tegenover een hogere accijns op diesel, een voorstel van de socialisten, legden de liberalen een voorstel op tafel om de intercommunales fiscaal aan te pakken. Onmogelijk, want de PS zwaait in zowat alle machtige Waalse intercommunales de plak. Het ene veto tegen bepaalde maatregelen volgde op het andere.

Alweer werd de zoveelste begrotingsoefening gekenmerkt door bikkelharde ideologische gevechten tussen de twee tegenpolen: socialisten en liberalen. Elk voor het eigen publiek en vooral met de positionering voor de megaverkiezingen van volgend jaar in het achterhoofd. De PS voelt de hete adem van de Partij voor de Arbeid in haar nek, die steeds meer sympathie krijgt in de volkshuizen.

Open Vld wil niet toegeven op haar donderblauwe flank, uit vrees nog meer kiezers te verliezen aan de N-VA, die er alles aan doet om de term ‘belastingregering’ in te burgeren.

Dat maakt het sluiten van een compromis er niet makkelijker op. De topministers moesten knopen doorhakken. Om te voldoen aan de rigide afspraken met de Europese Commissie moesten ze structurele ingrepen uitdokteren die al vanaf dit najaar geld opbrengen voor de staatskas en met blijvend effect in de komende jaren. Besparingsmaatregelen die niemand pijn doen, bestaan niet. Altijd voelt zich een of andere groep getroffen. De dieseltaks is alvast van de baan. Straks geeft de regering tekst en uitleg.

door Dirk Castrel

MEER OVER Ons standpunt

Nu in het nieuws