Mediastunt havenschepen Van Peel roept vragen op

Print
We begonnen ons net af te vragen waar Marc Van Peel toch was gebleven. Ereburgemeester Bob Cools zei het nog naar aanleiding van zes maanden De Wever & co: “Van Peel is de gelukkigste schepen van allemaal, want hij dobbert als havenschepen constant rond op een of andere boot.”
Maar kijk, dit weekend was Van Peel ineens alomtegenwoordig in de media. “Ik hoop dat Bart De Wever in 2014 op zijn bek gaat”, liet de CD&V-schepen optekenen. Met daarbij deze verduidelijking: hij heeft het dan over De Wever als N-VA-voorzitter, niet over de burgemeester. Want die laatste steunt hij “voor zover dat bij mijn functie hoort”. Dat klinkt ook al niet bijster enthousiast.

Waarom doet Van Peel zo’n uitspraak? Is het een steuntje in de rug van zijn baas Kris Peeters, die volgens de peilingen nog een hele achterstand op de N-VA moet inhalen om zijn job als minister-president te kunnen prolongeren? De Antwerpse CD&V lag door haar weifelende houding in het dossier van de Oosterweel en door haar engagement in de Stadslijst van Patrick Janssens niet bepaald in de bovenste schuif bij de partijtop. Wilde Van Peel even punten scoren? Bart De Wever heeft zeer beheerst gereageerd op de toch wel merkwaardige oprispingen van zijn havenschepen.

De Wever noemde de capriolen van Van Peel “niet prettig” en “een beetje raar”. Hij merkte ook op dat Van Peel, gezien zijn leeftijd van 63 jaar en zijn jobzekerheid tot 2018, niet meer op zijn woorden hoeft te letten. Die analyse klopt. Met andere woorden: Van Peel heeft niets meer te verliezen, hij kan zich de komende jaren desgewenst gedragen als een ongeleid projectiel.

Het zegt toch wel iets over de cohesie binnen de Antwerpse coalitie. Het feit dat Marc Van Peel ook vandaag nog blijft herhalen dat hij liever met de sp.a had bestuurd, roept vragen op. Waarom doet de CD&V-veteraan dat, wat wil hij ermee bereiken? Volgens Van Peel is de dubbele job van De Wever als burgemeester en partijvoorzitter niet goed en zou het beter zijn als hij die laatste functie zou neerleggen.

Maar Van Peel weet ook dat dat niet zal gebeuren, want hij zegt zelf: “Na De Wever is het bij de N-VA armoe troef.” In elk geval zullen de politieke verhoudingen minstens tot aan de verkiezingen van mei 2014 niet ideaal zijn. En dat is geen goede zaak voor de stad.

door Lex Moolenaar

.

Nu in het nieuws