20 nieuwe logistieke bedrijven gaan CO2-uitstoot met 20 pct reduceren

Twintig nieuwe bedrijven engageren zich om over vijf jaar hun CO2-uitstoot in hun logistieke- en transportactiviteiten minimaal met 20 pct te verminderen. Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers reikte hen een "Lean and Green award" uit.

De twintig bedrijven vormen een mix van grote en kleine logistieke diensteverleners en verladers: Ambrogio, Bridgestone Logistics Europe, Coca-Cola Enterprises, Colfridis, European Food Transport, Fiege, Frigologix, Gyproc, HAVI Logistics, Holcim, Makro Cash & Carry, Norbert Dentressangle, Railroads, SITA, TDL Group, Transport Luc, Transport Mervielde, United Biscuits, Van de Poel en Withofs Transport.

belga.be

De maatregelen in hun plannen van aanpak zijn heel divers, gaande van cursussen eco-driving voor chauffeurs, over perfect instellen van aerodynamische spoilers, het uitrusten van magazijnen met zonnepanelen, het reduceren van woon-werk kilometers met de vrachtwagen, vernieuwing van de vloot, opvolgen van de bandenspanning, een betere planning en het gebruiken van alternatieve vervoersmodi. Naast de milieubesparing, hangen er ook commerciële en financiële voordelen vast aan de deelname. "Enkel de elektriciteit en de diesel kosten Colfridis jaarlijks meer dan twee miljoen euro", verduidelijkt Tom Lokermans, CEO van Colfridis. "Deze kosten relatief met 22 pct kunnen drukken, maakt een sterk verschil in de rentabiliteit. Maar Lean and Green koploper zijn betekent ook een toegevoegde waarde naar klanten/retailers toe. " De uitreiking gebeurde door het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) en wordt ondersteund door Connekt, Essenscia, Febetra, IPOL, OTM, Transport & Logistiek Vlaanderen, UPTR en VITO.

Nu in het nieuws