Adecco-topman De Maeseneire waarschuwt voor te duur en te rigide eenheidsstatuut

Een harmonisering van het arbeidersstatuut op het niveau van het bediendestatuut zal niet goed zijn voor de Belgische economie en zal voelbaar zijn in de werkloosheidscijfers. Daar waarschuwt Patrick De Maeseneire voor, ceo van de Adecco groep.

De Maeseneire waarschuwt voor een scenario waar Fa Quix, directeur-generaal van sectorfederatie Fedustria, eerder al voor waarschuwde: (preventieve) ontslagen wegens een te duur eenheidsstatuut.

belga.be

"We moeten zorgen dat iedereen een bescherming krijgt tegen willekeurig ontslag, maar we kunnen toch niet verwachten dat bedrijven staan te springen om mensen aan te werven als dit te kostelijk wordt", aldus De Maeseneire.Een harmonisering van de statuten naar boven zou veel te duur zijn. "Dat zou niet goed zijn voor de economie, en zal te voelen zijn in de werkloosheidscijfers", waarschuwt hij.De ceo van Adecco pleit voor een minder rigide arbeidsmarkt. "Hoe rigider een arbeidsmarkt, hoe minder aanwervingen", argumenteert hij. Hij verwijst naar Zwitserland, waar de arbeidsmarkt zeer flexibel is en de werkloosheidsgraad zeer laag ligt. "We moeten inzetten op een hogere rotatie en een betere begeleiding. We moeten investeren in een lagere drempel om mensen aan te werven", raadt hij aan.Patrick De Maeseneire is niet de eerste de beste. De Belg is de ceo van Adecco, 's werelds grootste uitzendgroep. De Maseneire is dinsdag in België voor de wereldwijde 'Way to Work'-actie van de groep: een initiatief van Adecco om jonge werkzoekenden op weg te helpen.