Spaanse economie krimpt voort

De Spaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar voor het zevende kwartaal op rij gekrompen, maar iets minder sterk dan in de voorgaande periode. De economie liet een teruggang zien van 0,5 procent, terwijl in het vierde kwartaal van 2012 nog sprake was van 0,8 procent krimp.

belga.be

Dat heeft het Spaanse nationale bureau voor de statistiek vandaag bekendgemaakt. Dat komt overeen met de verwachting van een twintigtal economen, door Bloomberg daarover gepolst.

Op jaarbasis ging het Spaanse bruto binnenlands product (bbp) met 2 procent omlaag. De binnenlandse vraag nam verder af, maar dat werd deels gecompenseerd door gestegen export. Spanje maakt de tweede recessie in drie jaar tijd mee. Madrid verwacht dat de economie in 2013 met 1,3 pct zal krimpen. De werkloosheidsgraad heeft intussen een recordhoogte van 27 procent bereikt. Meer dan zes miljoen mensen hebben geen job. Vooral jongeren zijn getroffen. Spanje verkreeg van de Europese Commissie uitstel tot 2016 om het begrotingstekort terug te dringen tot onder de drie procent.