Stop met zagen en klagen

De buurlanden benijden België voor onze even talrijke als gezellige cafés en lekkere restaurants. Maar de horecasector heeft het moeilijk. De jongste jaren kwamen er steeds meer alarmkreten.

Gva.be

De voornaamste oorzaak ligt bij de stijgende sociale en fiscale controles. Vorig jaar waren er ruim 14.000 inspecties op de werkvloer. Bij één op de drie werden inbreuken vastgesteld, de meeste in de horeca.

De tijden zijn veranderd. Vroeger loste een cafébaas of een restaurantuitbater zijn problemen zelf op met een zwarte kassa. Toen was dat mogelijk. De horeca heeft dat twee jaar geleden zelf officieel toegegeven. “Wij zijn economisch en sociaal verplicht een klein gedeelte onofficieel te werken om de Editorialist be ook standpunt 74 zaak rendabel te houden”, luidde het toen.

Dat kan natuurlijk niet. Sociale fraude is op geen enkele manier goed te praten. Ze benadeelt de ondernemingen die alles volgens het boekje doen, en ze ondermijnt de sociale zekerheid.

Dit gezegd zijnde hebben we wel begrip voor de problemen van de horeca. Veel avond-, nacht- en weekendwerk. De ene dag is het superdruk, de andere dag zie je geen kat. Bovendien worden er matige lonen uitbetaald.

Probeer dan maar goed personeel aan te werven dat helemaal volgens het boekje wil werken.

Staatssecretaris John Crombez heeft dat ingezien. Samen met zijn horecaplan van vorig jaar werden gisteren enkele nieuwe maatregelen doorgevoerd die de sector leefbaar moeten houden. Beduidend minder lasten voor gelegenheidswerk en voor vijf personeelsleden.

In ruil voor een geregistreerde kassa. Alles samen vloeit er zo 83 miljoen euro terug naar de cafés en de restaurants.

De horeca reageerde gisteren teleurgesteld. Een stap in de goede richting, maar onvoldoende, vinden ze daar. Er staan 25.000 banen op de tocht.

Dat begrijp ik niet goed. De regering doet echt wel een grote inspanning. 83 miljoen euro is geen habbekrats. Andere, even erg geplaagde sectoren zijn jaloers. Daar moet een tegenprestatie – een verwitting – van de horeca op volgen. Daarom: stop nu met klagen en zagen, en doe er zélf iets aan. Wie het onderste uit de kan wil hebben, krijgt het deksel op de neus.

Paul Geudens Editorialist gvabrieven@concentra.be