'Wereldbank gaat terug naar de basis'

De Wereldbank richt de komende jaren alle aandacht op het bestrijden van extreme armoede en de betere verdeling van welvaart. Een duidelijke keuze, vindt de nieuwe Nederlandse bewindvoerder bij de ontwikkelingsbank, Frank Heemskerk. "De Wereldbank gaat 'back to basics', met deze doelen.

belga.be

Die dragen ook uit waar de bank voor is opgericht", zei de voormalige staatssecretaris van Economische Zaken voorafgaand aan de voorjaarsvergadering van de bank en het IMF.

'End poverty' is de simpele nieuwe slogan van de Wereldbank, die in koeienletters op de gevel van het hoofdkwartier in Washington is geplakt. Onder leiding van de nieuwe president Jim Yong Kim heeft de bank zich voorgenomen dit doel in 2030 te bereiken. "Het is goed om deze ambitie te hebben en ik hoop dat we hem halen", zei Heemskerk over die deadline. Er is op het gebied van armoedebestrijding mede dankzij de programma's van de Wereldbank al veel bereikt, benadrukte hij. "Maar het lastigste deel moet nog komen. Denk aan falende staten, landen waar burgeroorlog heerst of bijvoorbeeld over betere toegang voor vrouwen tot banen."