Frankrijk verlaagt groeiprognose

De Franse regering heeft zijn economische groeiverwachtingen voor dit jaar naar beneden bijgesteld, in lijn met de schattingen van de Europese Commissie. Dat zei de Franse minister van Financiën Pierre Moscovici zondag via radiozender Europe 1.

Frankrijk rekent nu op een groei in het bruto binnenlands product (bbp) van 0,1 procent, in plaats van de 0,8 procent waar het bij de begroting voor 2013 rekening mee hield.

belga.be

In het vierde kwartaal van vorig jaar kromp de economie nog met 0,3 procent. De Franse economie heeft te lijden onder een sterk oplopende werkloosheid, wat de consumentenbestedingen onder druk zet. Eind 2012 liep het percentage werkzoekenden ten opzichte van de beroepsbevolking op tot 10,6 procent, het hoogste niveau sinds 1999. Eerder erkende de socialistische regering al dat zijn groeidoel te optimistisch zou kunnen zijn en dat het niet zou lukken om het begrotingstekort dit jaar terug te brengen naar 3 procent van het bbp. Moscovici zei dat het tekort aan het eind van het jaar waarschijnlijk is teruggebracht naar 3,7 procent van het bbp. "We moeten uitgaan van deze cijfers", zei de minister. "Ik hoop dat we het iets beter doen." Voor 2014 hopen de Fransen nu op een groei van 1,2 procent, tegenover de eerdere voorspelling van 2 procent.