Europa blijft blind voor onrust

De bijzondere heffing op de spaarboekjes lijkt van de baan nu het Cypriotische parlement het fel gecontesteerde voorstel massaal heeft afgewezen. De regering is koortsachtig op zoek naar andere middelen om aan geld te raken dat dringend nodig is om het faillissement van de banksector te voorkomen. Ze heeft haar minister van Financiën naar Moskou gestuurd voor onderhandelingen over mogelijke steun.

Cyprus hoopt van de Russen een langlopende lening tegen een interessante intrest los te peuteren en zou hen indien nodig ook de twee grootste banken verkopen. Dat lijkt een beetje op chantage tegenover de Europese Unie. Als die geen aanvaardbare oplossing kan aanreiken, zoekt Cyprus andere bondgenoten, buiten de Unie.

De Russen hebben al grote belangen op het eiland en zouden er hun positie in sterke mate kunnen consolideren. De ene dienst is de andere waard, en ongetwijfeld zal Moskou tegenprestaties eisen. Zoals de exploitatie van de recentelijk ontdekte en aanzienlijk gasreserves voor de Cypriotische kust. Er zijn zelfs al geruchten opgedoken over eventuele havenfaciliteiten voor de Russische vloot. Cyprus is een strategisch niet onbelangrijk eiland met een traditioneel Britse militaire aanwezigheid.

Het vooruitzicht op een ingrijpende uitbreiding van de Russische invloed in de regio zal noch de EU, noch Turkije, noch de VS gelukkig stemmen. Had de Europese Unie, met superminister voor gemeenschappelijk buitenlands beleid Catherine Ashton, niet kunnen voorzien dat de Cyprioten in hun wanhoop een beroep zouden kunnen doen op Rusland?

Bij de Europese Unie blijft het relatief stil. Met de Duitse verkiezingen op komst heeft Angela Merkel haar slag thuisgehaald: geen geld van de Duitse belastingbetaler voor Cyprus. Voor eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem ligt de bal in het kamp van Cyprus, dat nu maar een alternatief naar voren moet schuiven om tien miljard Europese steun alsnog binnen te halen. De Nederlander blijft in zijn ivoren toren blind voor de enorme onrust die de eurogroep in haar wereldvreemdheid heeft ontketend met het doorbreken van de garantieregeling voor de spaartegoeden. Waar is Europa mee bezig?

door Dirk Castrel
Nu in het nieuws