Einde van een leven met hoge pieken en diepe dalen

Print
Fred Nolf is op 68-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een slepende ziekte. De jongste jaren was Nolf niet meer in het nieuws, maar tien jaar geleden was hij als stadssecretaris nog de belangrijkste ambtenaar van Antwerpen. Hij maakte daarbij gebruik van alle invloed die zijn hoge functie hem toeliet, waardoor hij door veel politici in die tijd werd beschouwd als de schaduwburgemeester van de stad.
De voormalige onderwijzer leerde de politieke stiel van de socialist Joz Wijninckx en werd eerst gemeentesecretaris van Hoboken, voordat hij in 1984 verhuisde naar ‘t Schoon Verdiep. Daar leverde hij een grote prestatie door na de fusie de administraties van de verschillende gemeenten in elkaar te schuiven.

Tegelijk slaagde Nolf er ook in om de stedelijke administratie ingrijpend te moderniseren. Hij introduceerde managementtechnieken en sleutelde intensief aan de bedrijfscultuur. “Men is niet meer aan de stad, men werkt aan de stad”, zei hij om die stijlbreuk te illustreren. Zelf werd hij in feite de eerste CEO van die stad.

Nolf werkte voor de burgemeesters Bob Cools en Leona Detiège. Naarmate de jaren vorderden, trok hij steeds meer het laken naar zich toe. Hij probeerde steeds meer macht uit te oefenen, ook in zijn partij. Dat was niet naar de zin van toenmalig voorzitter Patrick Janssens.

In 2003 kwam de terugslag. Tijdens de Visa- crisis bleek dat Nolf en andere topambtenaren onrechtmatig gebruik hadden gemaakt van hun Visa-kaart van de stad voor privé-uitgaven. Nolf vond dat hij en zijn collega’s daar recht op hadden, omdat ze in vergelijkbare functies in de privésector een veelvoud van hun ambtenarenwedde zouden verdienen. Dat bleek niet alleen een deontologische blunder, maar ook een zware beoordelingsfout.

Nolf belandde in de gevangenis en werd uiteindelijk door het hof van beroep veroordeeld tot vijf maanden en een boete van 2500 euro, beide met uitstel. Kort na de Visa-crisis had hij al de eer aan zichzelf gehouden en ontslag genomen.

De Visa-crisis heeft een zware schaduw geworpen op het professionele en ongetwijfeld ook het persoonlijke leven van een man die desondanks grote kwaliteiten en verdiensten heeft gehad. Fred Nolf vestigde zich in Sint-Niklaas en werd sindsdien nog maar zelden in het openbaar in Antwerpen gesignaleerd.

Gisteren is hij overleden. Wij wensen zijn familie veel sterkte.

door Lex Moolenaar

.

Nu in het nieuws