Socialistische vakbond geeft N-SA mooi geschenk

Print
De geplande betoging van de obscure beweging N-SA, een groep waarvan de boegbeelden reeds veroordelingen opliepen wegens lidmaatschap van neofascistische organisaties, dreigt volledig te ontsporen.
De socialistische bediendevakbond heeft zijn Brusselse en Waalse leden opgeroepen om af te zakken naar Antwerpen op 1 mei. Dezelfde dag als de N-SA-manifestatie. Offi- cieel om het democratisch karakter van het Feest van de Arbeid kracht bij te zetten. Maar meteen ook als verzet tegen Bart De Wever, die toestemming gaf voor de betoging van het Nieuw-Solidaristisch Initiatief (N-SA).

Volgens de gewestelijk secretaris van de vakbond komt de betoging van het N-SA in deze gevoelige wijk van de stad burgemeester De Wever misschien wel goed uit. “Tenslotte zijn sommigen binnen N-VA ook bijzonder rechts.” Een redenering die nergens op slaat. Ook Patrick Janssens gaf het N-SA toestemming om te betogen op het Astridplein, op een boogscheut van de joods gedomineerde diamantwijk. Niet bepaald een ongevoelige wijk als het op fascisme aankomt. Een feit dat vrijwel onopgemerkt voorbijging.

Dat zal deze keer niet zo zijn. Ditmaal wordt een extreem-rechtse manifestatie opgeklopt tot een nationaal verhaal. De RTBf en misschien ook wel de buitenlandse pers zullen maar wat graag de camera’s opstellen in Borgerhout. Het imago van Antwerpen zal een stevige knauw krijgen. En het wordt nog erger. De enige die garen spint in dit verhaal, zal het N-SA zijn. En dat is verdomd jammer.

Traditioneel daagt er op deze betogingen net genoeg volk op om een telefooncel te vullen. Het N-SA bedreigt de democratie niet. Het volstaat dat deze mensen in de gaten worden gehouden door bevoegde instanties. De aandacht die ze nu gaan krijgen, zal een geschenk uit de hemel zijn. Het is collateral damage die de socialistische vakbond er graag bijneemt om zijn echte doel te bereiken: het door N-VA gedomineerd stadscollege beschadigen.

Maar misschien is er toch één lichtpunt in deze zaak. Als de burgemeester een geldige reden zocht om de manifestatie alsnog te verbieden of te verplaatsen naar een telefooncel, wordt ze hem op een presenteerblaadje aangeboden. Niet onder druk van de vakbond die deze betoging gebruikt om zichzelf te profileren en het college aan te vallen. Maar onder druk van het gezond verstand.

door Michael Lescroart
Nu in het nieuws