Hou betogers tegen PVDA weg uit Borgerhout

Print
Borgerhout zorgt alweer voor tweespalt. Het stadsbestuur is van plan om toestemming te verlenen voor een betoging die de obscure beweging N-SA (Nieuw-Solidaristisch Alternatief) daar op 1 mei wil organiseren tegen de PVDA. Het districtsbestuur van Borgerhout, waarvan die PVDA deel uitmaakt, is daar niet blij mee.
Het N-SA is een beweging waarbij ik me niet graag zou aansluiten. Het programma van die club - tegen Europa en het kapitalisme, tegen de vakbonden en tegen de PVDA - mist naar mijn gevoel constructieve elementen. Het N-SA is wel voor het Vierde Rijk, maar het is niet helemaal duidelijk wat dat precies betekent. Ik krijg in elk geval niet meteen prettige gedachten bij die benaming. En nog minder bij de vaststelling dat boegbeelden van het N-SA al veroordeeld zijn wegens racisme, aanslagen en het lidmaatschap van neofascistische organisaties.

Het Antwerpse stadsbestuur - zowel het vorige als blijkbaar ook het huidige - is altijd vertrokken van het nobele principe van de vrijheid van meningsuiting. Iedereen moet in het openbaar zijn mening kunnen verkondigen. Zolang daarbij de wet niet wordt overtreden of de openbare orde in gevaar wordt gebracht. Dat is volgens het advies van de politie hier niet het geval, want er zijn in Antwerpen nooit problemen geweest met het N-SA. In 2010 gaf Patrick Janssens toestemming voor een manifestatie op het Astridplein. Toen kraaide er geen haan naar het evenementje van een stuk of vijftien activisten.

Maar moet dit nu echt op het Moorkensplein in Borgerhout? De heraanleg van dat hart van het district is nu al een grote splijtzwam tussen de verschillende lokale besturen. Bovendien is een betoging op dat plein een regelrechte provocatie aan het adres van de PVDA en bij uitbreiding van het hele districtsbestuur, waarmee volgens districtsvoorzitter Marij Preneel (Groen) geen overleg is gepleegd. Dat vraagt om tegenbetogers, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Als ik burgemeester Bart De Wever een advies mag geven: geef toestemming voor die betoging, maar dan wel op een andere locatie. Onlangs was de zweem van een dreiging van incidenten op de Turnhoutsebaan aanleiding voor een straatverbod.

Ik zou ook in dit geval zo preventief mogelijk handelen. Laat die gasten hun ding doen op een ander plein, maar hou ze weg uit het hart van Borgerhout. Alternatieve locaties genoeg in de stad.

door Lex Moolenaar

.

Nu in het nieuws