BNP Paribas Fortis voorspelt minder kredieten in 2013"

De kredietverstrekking door BNP Paribas Fortis, de grootste bank van het land, is vorig jaar met 4,4 procent gestegen, zo bleek donderdag bij de voorstelling van de jaarresultaten. Maar voor dit jaar verwacht topman Max Jadot een lager cijfer, onder voorbehoud dat het nog vroeg op het jaar is.

"Ik denk niet dat wij nog een stijging in deze grootteorde zullen zien in 2013." Hij verwees naar de economische crisis die ook in België, de thuismarkt van de bank, voelbaar is.

De kredietverstrekking steeg met 4,4 pct, maar er waren wel verschillen per segment. De grootste stijging was er bij de hypothecaire kredieten, die met meer dan 5 procent groeiden. "We hebben er nu een marktaandeel van 25 procent in België", aldus de CEO. Bij de kmo's steeg de kredietverstrekking met 2,7 procent, bij de grote bedrijven was er daarentegen een daling. De topman wijst erop dat de grote bedrijven andere manieren hebben om zich te financieren in de markt. De volumes gaan omhoog, terwijl de marges onder druk staan. Opvallend: Jadot sloot donderdag niet uit dat die marges in 2013 nog verder zullen dalen, meer bepaald voor kredieten aan bedrijven. "België is wat dat betreft een zeer competitief land. Ik sluit een verdere daling niet uit." De deposito's bij BNP Paribas Fortis stegen in 2012 met 3,5 pct. Vragen over het toekomstige personeelsbestand en kantorennetwerk werden donderdag van tafel geveegd. BNP Paribas Fortis komt in de laatste week van maart met een update van haar strategie, aldus Jadot. In de jaarresultaten is een provisie genomen van 100 miljoen euro voor "vertrekplannen".

Nu in het nieuws