De paus van de ommekeer?

Print
De eerste paus die een levende voorganger heeft. De eerste paus die uit Latijns-Amerika komt. De eerste paus die een jezuïet is. De eerste paus met de naam Franciscus. Zeg nu nog dat de katholieke Kerk niet wil vernieuwen.
Franciscus I, tot gisteren kardinaal Mario Bergoglio, behoorde niet tot het kransje van de kanshebbers. Toch is hij in het voorbije conclaaf vlug aan een tweederdemeerderheid geraakt. Misschien was de concurrentie tussen de gedoodverfde favorieten te groot. Maar laat ons het positief houden en hopen dat het een bewuste keuze voor Mario Bergoglio was. Daar zijn wel enkele elementen voor te bedenken.

Het moest vlug gaan. De kardinalen beseffen beter dan wie ook dat de Kerk moeilijke tijden beleeft. De schandalen en de meningsverschillen stapelden zich de voorbije jaren op. Het was nu niet het moment voor een conclaaf dat weken, of zelfs dagen duurde. De Kerk moest een signaal van eenheid en vastberadenheid geven. Dat is gebeurd.

Het werd ook de hoogste tijd dat de Europese suprematie stopte. Driekwart van de katholieke aanhangers woont buiten het oude continent. Met een Argentijnse paus werd die realiteit formeel bevestigd. Hij is een symbool van de nieuwe wereldkerk.

De naam van de nieuwe paus is wellicht nog de meest vernieuwende en hoopgevende boodschap die uit het conclaaf kwam. Franciscus staat voor eenvoud, voor nederigheid, en voor wie er gevoelig voor is, zelfs voor ecologie. Hij is ook bekend als een vriend van de armen. Franciscus I staat voor een enorme opdracht.

Een voordeel kan zijn dat hij niet uit de machtswereld van de Romeinse Curie komt. Wanneer hij zich goed weet te omringen, kunnen we van hem een belangrijke koerswending verwachten. De 266ste bisschop van Rome kan de paus van de ommekeer worden.

Zijn leeftijd is geen pluspunt. Maar zijn voorganger heeft het goede voorbeeld gegeven. Een paus hoeft geen paus te blijven tot hij sterft. Kardinaal Bergoglio weet zeer goed welke taak hem wacht. Mocht hij zich te oud of niet fit genoeg voelen, dan had hij kunnen weigeren. Hij heeft zijn verkiezing aanvaard. Laat ons aannemen dat hij er klaar voor is.

Paul Geudens

.

Nu in het nieuws