Gordel aan of je vliegt uit mijn auto

Print

Gordel aan of je vliegt uit mijn auto

Edegem -

Afgelopen maandag hield de politie zone HEKLA een verkeerscontrole op de Mechelsesteenweg te Edegem. Dit doen zij op regelmatige basis. Tijd om even stil te staan bij dergelijke controles en eens kijken hoe veilig de Mechelsesteenweg wel is.

Veiligheid optimaliseren

“Op de Mechelsesteenweg gebeuren regelmatig ongevallen, maar niet dat zij de zwarte punten zijn binnen de zone.

” zegt Steven Van Leeuwe, hoofdinspecteur van de verkeersdienst HEKLA. “We houden hier regelmatig controles, omdat de mensen op de steenweg geneigd zijn om sneller te rijden. Maar het is niet zo dat hier echte problemen zijn.”

Wat Van Leeuwe wel graag verbeterd zou zien, is de zichtbaarheid bij het op- en afrijden op de parking van de Hubo en Fun naar de zwakke weggebruiker toe. “Dit punt is al aan de orde gekomen tijdens een overleg met de verkeerscel van Edegem, waar burgemeester Koen Snyders en schepenen aanwezig waren. We willen ook aan de parking de veiligheid optimaliseren.”

Gordelplicht

De politie zone HEKLA houdt regelmatig verkeerscontroles. Het doel van die controles is afhankelijk van de thema’s die het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) organiseert. Aandachtspunten kunnen alcoholcampagnes zijn of, zoals afgelopen maandag, de gordelplicht. “De naam van die controle is ‘Gordel aan of je vliegt uit mijn auto’. Het zijn steeds controles met een preventieve inslag.” zegt Van Leeuwe. “We houden zowel ’s nachts als overdag verkeerscontroles. Op die manier zijn we duidelijk zichtbaar in het straatbeeld.” Bij controles rond de draagplicht van de gordel gaan zo’n twintig procent van de mensen in overtreding. “Toch is er al een verbetering tegenover vroeger.” volgens Van Leeuwe.

Vandalisme

Op regelmatige basis zet de politie zone HEKLA ook preventieradars in; in het weekend staan die op grote gewestwegen en doorheen de week staan ze lokaal in schoolomgevingen. “Deze preventieradars dienen om bestuurders te wijzen op hun snelheid. Snelheid is immers een factor die aan de orde komt bij verkeersongevallen. Wel willen we benadrukken dat deze radars enkel een preventieve functie hebben; het zijn geen flitsers.” aldus Van Leeuwe. “Het gebeurt regelmatig dat onze preventieradars het mikpunt van vandalisme zijn, door gefrustreerde bestuurders neem ik aan. Maar ze hebben dus enkel een preventief karakter. We zetten ze volcontinue in. Onze zone heeft vijf radars. Momenteel zijn er twee uitgevallen door vandalisme, maar de andere drie blijven we volcontinue inzetten. We willen dat de bestuurders zich bewust worden van hun snelheid.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio