Italië kan andere landen mee de dieperik in sleuren

Print
Italianen zijn best een aardig volk. Leuk om de vakantie bij door te brengen, maken lekker eten, mooie muziek, films en boeken. Maar hoe ze hun politici kiezen, dat blijft voor elke niet-Italiaan een vraagteken. Onbegrijpelijk wat ze vorige zondag en maandag weer hebben uitgespookt.
Silvio Berlusconi, de vrouwengekke mediamagnaat die het land tot op de rand van de afgrond heeft gebracht, werd een van de twee grote overwinnaars. Onbegrijpelijk dat die man niet al jaren politiek dood en begraven is.

Beppe Grillo, een populistische komiek, is de andere winnaar. Hij heeft de Italianen alleen verteld dat hij de “gewone” politici naar huis wil sturen. Wat hij in de plaats wil, is één groot vraagteken. De man heeft nog niet het begin van een alternatief geformuleerd. Jean-Pierre Van Rossem in het kwadraat. Bij ons haalde die lolbroek in 1991 nauwelijks 3 procent. Grillo haalde in Italië bijna een kwart van de stemmen. Begrijpt u dat?

Mario Monti, de uittredende premier die het trotse Italië de voorbije twee jaar van het faillissement heeft gered, haalde bij de verkiezingen geen 10 procent. Snapt u dat? Ik niet.

Het gevolg is een politieke patstelling tussen centrumlinks en centrumrechts, met Beppe Grillo als een losgeslagen projectiel daartussenin. Financiële en economische chaos worden haast onvermijdelijk. Niet alleen in Italië, maar in de hele eurozone.

De beurzen reageerden gisteren al erg negatief. Wie dacht of hoopte dat de eurocrisis voorbij was, komt bedrogen uit. Met dank aan de Italiaanse kiezer om dat duidelijk te maken.

Elk land uit de eurozone dat het minste teken van zwakte vertoont, zal mee de dieperik in worden gesleurd. Spanje ondervond dat gisteren al. Maar ook Portugal en Cyprus, en natuurlijk Griekenland, staan er zeer slecht voor.

Laat het een les zijn voor de Belgische regering, die de begrotingscontrole tegemoet gaat. Het is nu echt niet het moment om budgettaire slapte te vertonen. De internationale beleggersmarkten staan klaar met de hakbijl.

Vertrouwen is nu het sleutelwoord. Het moet voor iedereen helder zijn dat België zich aan het afgesproken begrotingsparcours houdt. Elke twijfel die daaromtrent door madame Onkelinx wordt gezaaid, kan ons honderden miljoenen euro aan intresten kosten.

door Paul Geudens
Nu in het nieuws