Wereldvreemde koninklijke familie

Het werd gisteren een koninklijke zitting in het parlement. Zowel het staatshoofd als koningin Fabiola lagen er fameus onder vuur. Eerst Albert II en zijn kerstboodschap. Premier Di Rupo blijft achter de inhoud staan.

Gva.be

Hij betoogde gisteren dat de verwijzing naar het populisme en de dramatische ontwikkelingen in de jaren ’30 geen enkele Belgische politieke partij viseerde. Neen, de koning dacht aan Griekenland...

Dat is een flauwe verdediging. Laten we elkaar niets wijsmaken. Iedereen weet dat de koning impliciet wél verwees naar de N-VA. Ook in Wallonië wordt dat zo geïnterpreteerd, maar daar vindt men het geen probleem dat de N-VA wordt gekoppeld aan gebeurtenissen uit onzalige vervlogen tijden. Integendeel. Hoe meer hoe beter.

De premier heeft er zich vanaf gemaakt met een uitleg die niet klopt. Hij ontkent het licht van de zon. Wellicht omdat hij nu zelf ook aanvoelt dat hij en de koning een brug te ver gingen. Fabiola dan. Met de oprichting van de stichting Fons Pereos wil zij haar erfgenamen successierechten besparen. Dat is geen belastingfraude. Wat zij doet, is legaal. Maar het komt wel neer op belastingontwijking.

Voor een publieke figuur die al vijftig jaar op kosten van de belastingbetaler leeft, is dat moreel verwerpelijk, ethisch onaanvaardbaar. Ze verdedigt zich nu met het argument dat het alleen om haar privévermogen gaat. We moeten haar geloven op haar woord. Want op dit moment is er geen controle op wat de leden van het koningshuis doen met hun royale dotaties. Maar dan nog! Gewone burgers die, in tegenstelling tot Fabiola, hun leven lang belastingen betalen op hun zuur verdiende centjes ontsnappen op het eind van hun leven evenmin aan successierechten op hun privéspaargeld. Waarom de koningin dan wel?

Zowel het Fons Pereos als de kerstboodschap bewijzen nog maar eens hoe wereldvreemd de leden van het Belgisch koningshuis zijn. Net als Albert II beseft Fabiola in de verste verte niet welke gevoelens er leven bij haar onderdanen, zeker in het noordelijke deel van het land. Op termijn bedreigt dat maatschappelijk isolement het voortbestaan van de monarchie.

Door Paul Geudens

MEER OVER Ons standpunt