Fluxys neemt minderheidsbelang in Algerijnse gaspijplijn

De Belgische gasnetbeheerder Fluxys neemt het belang van 20 procent in de Algerijnse gaspijplijn Medgaz over van het Spaanse Iberdrola. Fluxys legt daarvoor 146 miljoen euro op tafel, zo meldt Iberdrola vrijdag.

Het Spaanse Iberdrola ontdoet zich van zijn belang in Medgaz, de pijplijn die gas uit Algerije naar Spanje transporteert over een onderzeese afstand van zo'n 200 kilometer.

belga.be

Dat kadert in een herstructureringsplan van het bedrijf, waarbij het de bedoeling is niet-kernactiviteiten af te stoten. Tegen 2014 wil Iberdrola twee miljard euro besparen. Recentelijk kondigde de Spaanse energiereus ook aan zijn belang in zeven Duitse windenergieparken te verkopen aan MVV Energie. Fluxys verwerft het minderheidsbelang (20 pct) in het project voor 130,25 miljoen euro, en neemt een lopende lening van Iberdrola aan Medgaz over ter waarde van 16 miljoen euro. In totaal komt de waarde van de transactie dus neer op 146 miljoen euro. Fluxys stelt zich ook garant voor een andere lening van de Europese Investeringsbank (EIB). De deal is nog onderhevig aan wat de andere aandeelhouders van het Algerijnse gaspijplijn daarover zullen beslissen. Zij hebben voorrang om vrijkomend extra belang te verwerven. De andere aandeelhouders zijn onder meer de Algerijnse staatsgasproducent Sonatrach (36 pct), de Spaanse oliereus Cepsa (20 pct), de Spaanse elektriciteitsproducent Endesa (12 pct) en het Franse GDF Suez (12 pcct). Al wil ook Endesa af van zijn participatie.

Nu in het nieuws