Antwerpen is al aan het nieuwe tijdperk begonnen

Officieel is het nog niet zover, maar in de praktijk is het nieuwe tijdperk voor Antwerpen al begonnen. Het is een rare situatie: terwijl Patrick Janssens in zijn kabinet op ‘t Schoon Verdiep de lopende zaken afhandelt, zit een verdieping hoger in het stadhuis Bart De Wever de toekomst voor te bereiden. Twee uitzonderlijk sterke politici die elkaar nu zoveel mogelijk ontwijken. Jammer voor Antwerpen dat ze hun krachten niet hebben gebundeld.

Gva.be

In zijn eerste interview als bijna-burgemeester zegt Bart De Wever op en tussen de regels heel veel. Zo geeft hij toe dat zijn ontlading op de avond van de verkiezingen te verbeten was en dat de geplande tussentijdse wissel van schepenen in 2016 geen schoonheidsprijs verdient. Hij maakt ook zeer goed duidelijk aan de Antwerpenaar dat hij een aantal maatregelen gaat nemen waarvoor hij geen applaus verwacht. Prima, want Antwerpen zit niet te wachten op een nieuwe burgemeester die geen klare wijn schenkt.

De Wever verhult ook niet dat voor hem nu de aanloop naar de verkiezingen van 2014 begint. Hij zegt het niet met zoveel woorden, maar het is duidelijk dat hij dan een of ander verbond wil sluiten met Kris Peeters, bij voorkeur zonder de sp.a en als het nodig is met Open Vld erbij. Daarmee is de campagne voor 2014 in feite al begonnen. Te vroeg, wat ons betreft.

Ondertussen heeft de Antwerpse sp.a gisteren voor het eerst gereageerd op het nieuwe bestuursakkoord. De kersverse oppositiepartij interpreteert het als “de plichtjes van de Schelde” en vreest dat Antwerpen, na eerst twee jaar voortborduren op het werk van de vorige ploeg, volledig zal stilvallen. Antwerpse jongeren hebben voortaan meer kans op een GAS-boete dan op een job, zegt de partij. Dat vinden we nogal flauw, want daarmee ketst ze een actuele kritiek op zichzelf af naar de nieuwe bestuursploeg.

We kunnen de nota van de sp.a wél volgen als het over stadsontwikkeling gaat. Op dat gebied was het beleid van Patrick Janssens veel duidelijker dan dat van Bart De Wever. De groei van de bevolking met 100.000 extra inwoners tegen 2030 is - vergeef ons het woord - een enorme uitdaging. Het nieuwe bestuursakkoord verstrekt daarover niet bepaald grote duidelijkheid. Bovendien moet de bevoegde schepen (N-VA’er Rob Van de Velde) na drie jaar plaatsmaken voor iemand van Open Vld. Als dat maar goed afloopt.

Lex Moolenaar Senior writer gvabrieven@concentra.be

MEER OVER Ons standpunt

Nu in het nieuws