België krijgt geld om te mogen lenen

België krijgt geld om te mogen lenen

België krijgt geld om te mogen lenen

Print
België heeft vandaag 2,623 miljard euro opgehaald met de uitgifte van schatkistcertificaten. Voor één miljard daarvan gebeurt dit aan negatieve rente: beleggers bieden dus geld om hun middelen aan België uit te lenen.

Er werd 1,008 miljard euro opgehaald met een looptijd van drie maanden, aan de (heel licht) negatieve rente van -0,004 pct.

Er werd ook 1,615 miljard euro opgehaald met schatkistcertificaten op een jaar, aan een rente van 0,076 pct. De kortlopende rente van België schommelt al sinds de zomer rond de 0 pct, en gaat af en toe onder nul. Ook in andere landen van de eurozone, bijvoorbeeld in Nederland of Frankrijk, is dat het geval. Duitsland heeft zelfs een negatieve rente op leningen van twee jaar. Dergelijke nulrente of negatieve rente treedt op in tijden van crisis. "Voor grote institutionele beleggers primeert veiligheid boven rendement, zelfs al moeten ze daarvoor iets betalen", legt Jean Deboutte van het Agentschap van de Schuld uit. Het gaat volgens Deboutte onder meer om Aziatische centrale banken die investeren in de schatkistcertificaten.