Di Rupo’s plannen kleuren te rood

Print
Premier Elio Di Rupo heeft - eindelijk - zijn nek uitgestoken. Hij heeft gisteren drie scenario’s op tafel gelegd om de economie weer aan te zwengelen. Over besparingen en nieuwe inkomsten om het begrotingstekort op 2,15 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te houden was er de voorbije dagen al zo goed als een globaal akkoord tot stand gekomen. Het gaat nu nog alleen om de zogeheten relancemaatregelen.
Maken Di Rupo’s plannen kans?

Er is goed en slecht nieuws voor de onderhandelingen. Positief is dat niemand is weggelopen van de tafel. Dat toont dat iedereen nog in een goede afloop gelooft. Er is nog voldoende vertrouwen om verder te praten. De stekker zit er nog in.

Minder goed nieuws is dat een publieke ruzie is ontstaan over de uitgelekte scenario’s van Di Rupo. Hij had ze nog maar net uitgedeeld, of de voorstellen lagen open en bloot op straat. Zo is een sereen onderhandelingsklimaat onmogelijk.

Ik vrees dan ook dat de eerste minister zijn huiswerk zal moeten overdoen. Om politiektactische redenen, maar ook omdat zijn nota inhoudelijk onvoldragen is.

Van de drie scenario’s die Di Rupo gisteren heeft verspreid, is er in feite slechts één dat echt de moeite waard is om verder over te praten, namelijk het laatste met relancemaatregelen ter waarde van meer dan 1 miljard euro. Dat is het minimum minimorum om de economie er weer een beetje bovenop te helpen.

De premier pleit daarin voor een btw-verhoging, de PS-oplossing die bij andere partijen en de meeste specialisten veel weerstand oproept. Terecht. De economische crisis (alleen) aanpakken met meer belastingen, in een land met ongeveer de hoogste fiscale druk ter wereld, is geen goed idee.

Van een indexsprong is totaal geen sprake, zelfs niet in een sociaal gecorrigeerde versie. Een dergelijke extra operatie zou nochtans een pak meer herstelmaatregelen mogelijk maken.

Een eerste minister moet zich boven de partijen kunnen zetten. Di Rupo doet dat niet. Zijn fel rood gekleurde plannen kunnen daarom nooit het fiat van de coalitiepartners krijgen. Ik vrees dat we nog een paar dagen bezig zullen zijn.

Paul Geudens Editorialist gvabrieven@concentra.be

Nu in het nieuws