Stadslijst bereikt terminale fase

Print
De Stadslijst verdampt elke dag een beetje meer. Nadat Marc Van Peel (CD&V) vorig weekend had verklaard dat hij hoe dan ook in de meerderheid wil, bevestigde de sp.a maandag dat ze voor de oppositie kiest als formateur Bart De Wever Groen niet opneemt in de nieuwe coalitie.
Geen haar op het hoofd van De Wever dat eraan denkt om Groen opnieuw uit te nodigen. Het BAM-akkoord van de Vlaamse regering, dat Groen wil opblazen, is hem heilig. Bovendien kan De Wever een links opbod van sp.a en Groen in zijn nieuwe ploeg missen als kiespijn. Vergeet dat scenario dus maar. Groen en de sp.a stevenen in volle vaart af op de oppositie.

De Wever zit momenteel in een zetel. Hij hoeft zelf niets te doen, behalve aan de zijlijn kijken naar het ontbindingsproces van de Stadslijst. En daarbij genieten in stilte, want leedvermaak past niet voor een formateur die boven de partijen wil staan.

Gisteren hield De Wever zijn kaken stijf op elkaar. Vandaag zal hij waarschijnlijk aankondigen dat hij niet van plan is om Groen opnieuw uit te nodigen. Hij zal wellicht ook vragen of de Stadslijst vasthoudt aan zijn axioma’s (Groen moet erbij en de Stadslijst is één en ondeelbaar). De antwoorden zijn inmiddels bekend, maar De Wever wil de bal weer in het kamp van de Stadslijst leggen. Laat de sp.a en CD&V het maar onder elkaar uitvechten, denkt hij.

De volgende zet ligt voor de hand: een discreet contact tussen de formateur en CD&V-onderhandelaar Van Peel. Is die bereid om te praten over een coalitie met de N-VA, Open Vld en zijn partij? Van Peel zal voor de vorm nog even tegenstribbelen en zijn voorkeur voor een combinatie van de N-VA met de Stadslijst uitspreken, maar hij weet dat De Wever toch niet zal zwichten. En omdat het alternatief - een coalitie van de N-VA, Open Vld en Groen - helemaal een merkwaardige constructie is, zal Van Peel uiteindelijk zwichten in het belang van de stad.

Eén en ondeelbaar? Dat bestaat niet in de politiek. Het Masterplan Mobiliteit was ook één en ondeelbaar, en zie wat ervan is terechtgekomen. In de aanloop naar de verkiezingen haakte CD&V zich vast aan de sp.a om de meubelen te redden. Die formule draaide voor de sp.a uit op een flop, maar CD&V hield er vijf verkozenen aan over. En na 14/10 bleken die perfect te passen in de droomcoalitie van De Wever.

Cynisch? Tja, de politiek is niet altijd fraai. Maar als je niet tegen de hitte kunt, blijf je beter weg uit de keuken.

Lex Moolenaar Senior writer gvabrieven@concentra.be

Nu in het nieuws