Metal achter de metaaldetector: 107 presenteert album 'Parole Denied'

Metal achter de metaaldetector: 107 presenteert album 'Parole Denied'

Metal achter de metaaldetector: 107 presenteert album 'Parole Denied'

Print

p>

Voor de presentatie van het metalalbum 'Parole Denied' moest de persmeute vrijdag een identiteitscontrole, een metaaldetector en een scanner passeren. De groep 107 (spreek uit: One O Seven) bestaat namelijk uit zware jongens die in de gevangenis van Leuven hun straf uitzitten en daar een album inblikten.

De band bestaat uit vier gedetineerden en hun moreel consulent/bandcoach Sam De Troyer. De naam 107 verwijst naar de som van de jaren gevangenisstraf waartoe de leden veroordeeld zijn. Zware jongens dus. In 2010 richtten ze hun groep op. Nu is hun eerste album klaar, dat acht nummers 'prison-core' bevat.

De heren doen hun verhaal vermomd met Jason Voorhees-maskers, want ze willen anoniem blijven, om hun slachtoffers niet voor het hoofd te stoten: "We willen niet beroemd worden, het gaat om de muziek. Er gaat sowieso tegenkanting komen."

Patrick Maessen, verantwoordelijk voor sport en ontspanning in de gevangenis van Leuven, geeft toe dat 107 uit zware criminelen bestaat: "Maar ook die mensen verdienen kansen. Niet alleen werk hebben of zeker zijn van een inkomen kan leiden tot reïntegratie in de maatschappij. Ook muziek kan daarbij helpen, dat is de bedoeling van dit project. De directie steunt dit. En eventuele opbrengsten zullen naar de burgerlijke partijen gaan."

"De gevangenis van Leuven heeft een opendeurregime, daardoor kunnen we samen muziek maken", steekt bassist Paul Rison (artiestennaam) van wal. "We kunnen elkaar ontmoeten in de muziekkelder van de gevangenis, waar instrumenten staan. Er zijn hier trouwens nog andere bands."

Leuven Centraal bracht al twee keer eerder een album voort. Maar 'Parole Denied' - opgenomen in twee dagen in de gevangenis - is het eerste dat professioneel wordt gepromoot, met hulp van buitenaf, zijnde kunstenaarscollectief 666decibels. Er is zelfs een videoclip ingeblikt.

"Onze teksten weerspiegelen het leven dat we leiden. 'Riot' beschrijft een gevangenisopstand in Gent die bloedig werd neergeslagen door de politie. Hiermee vertellen wij ons verhaal, de muziek is ons expressiekanaal", betoogt Rison.

"Het zijn harde teksten en het is harde muziek," erkent zanger Bolle. "Maar ons leven is ook hard. Het is hier geen vakantiekamp. Wij klagen niet over onze straf, we zijn correct veroordeeld. Maar als je je slecht voelt, en je schrijft dat van je af in een nummer, voel je je beter. Oké, onze teksten zijn niet positief, maar ik denk dat je weinig mooie verhalen kan opteken in de gevangenis, en al zeker geen liefdesverhaal."

107 heeft al een paar keer voor medegedetineerden in Leuven opgetreden. "We hopen in de toekomst eventueel eens in andere gevangenissen te mogen optreden", zegt Paul Rison. "De ultieme droom is één keertje buiten de gevangenis optreden. Op onze Facebookpagina kunnen mensen aangeven of ze dat idee steunen of niet."

Als er één bandlid vrijkomt, is het gedaan met 107, want de wet verbiedt dat ze na hun vrijlating contact hebben met elkaar. "We wisten op voorhand dat 107 ten dode is opgeschreven", knikt frontman Bolle. "Maar alleen in Brussel weten ze wanneer de eerste van ons vrijkomt."

[Karel Moors]

MEEST RECENT