We pesten ondernemers buiten

Van tien ondernemers die vijf jaar geleden begonnen met personeel, zijn er drie dit jaar gestopt met hun zaak, of ze werken nu alleen. Dat blijkt uit een studie van SD Worx en Voka. Waarom is dat zo? Een werknemer die 1720 euro netto per maand overhoudt, kost aan zijn werkgever 3730 euro. Dit is onhoudbaar.

Uit een andere enquête van Unizo blijkt dat vier op de tien ondernemers niet meer opnieuw zouden beginnen met een zaak. En van de mensen die het nog wel zouden doen, zou één op de vijf naar het buitenland verkassen. Het zijn vaststellingen om bang van te worden.

Vlaanderen is een land van zelfstandigen en kmo’s. Zij leveren het gros van het werk, en dus ook van de welvaart. We zouden hen moeten vertroetelen. In de realiteit pesten we hen buiten.

Natuurlijk is er tussen elk koren kaf. Er zijn mensen die onbezonnen met een eigen zaak beginnen. Of die menen dat elke euro die binnenkomt, ook pure winst is en van in het begin op te grote voet gaan leven. Er zijn zelfstandigen die de boel belazeren door zo veel mogelijk in het zwart te werken. Dat is allemaal juist.

Maar het is evenzeer juist dat de overheid het de zelfstandigen en kleine ondernemers bijzonder moeilijk maakt om op een deftige manier te overleven. Er waren deze week alarmkreten van onder meer de horeca- en de transportsector. We moeten die ernstig nemen.

De overheid moet om te beginnen minstens drie zaken doen. Ze moet de lasten op arbeid verlagen. Bijvoorbeeld door een verschuiving naar hogere taksen op consumptie. Zo worden buitenlandse producten meer belast. Dat is goed voor de concurrentiekracht.

En het moet zeker ook eenvoudiger. De fiscale en sociale wetgeving is een warboel waarin een kat haar jongen niet meer terugvindt. De uitzonderingen zijn veel talrijker dan de regels. Alleen een fulltime specialist kent alle premies en achterpoortjes. Kleine ondernemers maken er onvoldoende gebruik van.

Ten slotte moet ook de administratieve rompslomp verminderen. Laat mensen werken in plaats van formulieren en attesten in te vullen.

Door Paul Geudens

Nu in het nieuws