Oscar voor beste filmpje gaat naar Van Peel

Ook Meyrem Almaci heeft sinds gisteren haar eigen, eenmalige per sonalityblad. Daar in berijdt ze uiteraard haar stokpaardjes zoals de overkapping van de Ring en de sociale thema’s, maar we vernemen onder meer ook dat haar Turkse naam in het Nederlands kan worden vertaald als Mieke Appelmans.

Gva.be

Er staat verder een horoscoop in het blad die is gemaakt door comedian Vitalski. Boeiend leesvoer voor de geïnteresseerde Antwerpse kiezer.

De politici selecteren elk hun eigen kanalen om zich in de kijker te werken. Almaci en Patrick Janssens doen het dus met een blad. Bart De Wever koos voor een langgerekte campagne, die al in het voorjaar begon. Filip Dewinter publiceerde een boek over de immigratie en organiseert om de haverklap kleine prikacties. Annemie Turtelboom profileert zichzelf als de ‘derde weg’ tussen Janssens en De Wever. En Peter Mertens (PVDA+) knipoogt met zijn Peter-affiches naar de Patrick- campagne van Janssens in 2006.

Ook de mindere goden op de lijsten komen vaak gevat en creatief uit de hoek. Maar er zijn in het Vlaamse land ook heel wat lokale kandidaten die zich - vooral in filmpjes op de digitale media - onsterfelijk belachelijk maken in hun pogingen om origineel voor de dag te komen.

In die jungle van audiovisuele troep valt een parel des te meer op. De oscar van onze redactie gaat naar het campagnefilmpje van CD&V-havenschepen Marc Van Peel. In de loop van de vorige week begon het te circuleren op het internet, en zaterdagavond was het al 76.000 keer bekeken. Terecht, want zelden heb ik een geestiger verkiezingsding gezien.

De Schelde, een zwijgzame Van Peel, gierende meeuwen, de Rotterdams-Antwerpse acteur Manou Kersting die op geniale wijze een patserige Hollandse bewoner van het Eilandje neerzet en een hilarische clou: dat zijn de ingrediënten waarmee Van Peel erin slaagt om een van zijn thema’s - de verdieping van de Schelde - op de agenda te zetten. Als u het filmpje nog niet hebt gezien, dan kan ik het u ten zeerste aanbevelen.

Op zijn 63ste en in de herfst van een lange politieke carrière is Van Peel ineens cool en een dikke hit op YouTube. Dat hij dat nog mag meemaken. Toch is het voor wie hem kent, helemaal geen verrassing dat Van Peel over een groot gevoel voor humor beschikt. Als hij die kant van zichzelf wat vaker had getoond, dan had hij het misschien wel tot premier geschopt.

Door Lex Moolenaar

MEER OVER Ons standpunt

Nu in het nieuws