Tijd voor nieuw inspirerend project

Print
In 1961 kondigde de toenmalige Amerikaanse president John F. Kennedy een gigantisch project aan. De VS zouden voor het einde van het decennium een man op de maan laten landen en veilig naar de aarde terugbrengen. Een even gewaagde als opwindende uitspraak, doch de charismatische Kennedy wist de hele natie voor zijn project te mobiliseren.
De VS hadden in die periode enkele serieuze tegenslagen gekend. De Sovjets hadden met Yoeri Gagarin de eerste mens in een baan om de aarde gelanceerd en daarmee hun voorsprong in de bemande ruimtevaart voor de hele wereld gedemonstreerd. Op internationaal politiek vlak had Amerika bovendien een slechte beurt gemaakt met de mislukte invasie van Cuba in de Varkensbaai. In volle Koude Oorlog heeft Kennedy de Amerikanen met de maanmissie een spectaculair en enthousiasmerend project aangeboden waarmee ze hun beschadigd imago konden herstellen.

Zelf heeft Kennedy het niet meer meegemaakt - hij werd in 1963 vermoord - maar acht jaar na zijn aankondiging en dus binnen de geplande termijn bracht het Apolloprogramma twee mensen naar de maan. Astronaut Neil Armstrong zette als eerste mens in de ‘Zee der Stilte’ voet op de maan en sprak zijn historische woorden uit. De formidabele opdracht was foutloos uitgevoerd. Honderden miljoenen kijkers zaten voor de apotheose met open mond aan hun televisie gekluisterd. Wie niet voor zijn toestel zat herinnert zich nog haarfijn waar hij toen wel was.

Een nieuw hoopvol tijdperk was aangebroken. De ruimtevaart en het wetenschappelijk onderzoek kwamen in een stroomversnelling terecht en de technologische ontwikkeling kreeg een kolossale boost. De vergaarde kennis werd omgezet in praktische toepassingen zoals navigatiesystemen en computers. Nu hebben de Amerikanen hun ruimteonderzoek teruggedraaid. Nu is er geen groots project meer dat de hele wereld kan inspireren. Uitdagingen liggen nochtans voor het grijpen: honger, armoede en oorlog blijven de mensheid kwellen, het klimaat dreigt naar de bliksem te gaan. Het overlijden van Armstrong is voor hen die aan die problemen iets kunnen doen, een geschikte aanleiding om daar eens diep over na te denken.

door Dirk Castrel

.

Nu in het nieuws