Eisen van betogers zijn niet onredelijk

Print
Het was te verwachten dat met deze loodzware hitte geen tienduizenden betogers zouden opdagen voor de witte mars die gisteren onder impuls van Jean-Denis Lejeune in Brussel werd georganiseerd door de ouders van de vermoorde kinderen. In deze omstandigheden is vijfduizend aanwezigen zonder meer een succes.
Een herhaling van die ene Witte Mars in oktober 1996 moest het ook niet worden. Dat was een unieke demonstratie, gestoeld op een kolossaal draagvlak bij de bevolking. De relatief geringe aanwezigheid van gisteren mag evenwel geen vals beeld scheppen van onverschilligheid. Het onbegrip en de woede over de voorwaardelijke invrijheidstelling van Michelle Martin blijven manifest aanwezig in alle geledingen van de samenleving.

De regering is zich daar trouwens goed van bewust en toont betrokkenheid. Gisteren heeft minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom de nabestaanden van de slachtoffers van Dutroux ontvangen. Ze heeft beloofd dat ze in de toekomst meer zullen worden gehoord. Later deze week krijgen de ouders een ontvangst bij de minister van Binnenlandse Zaken en de premier.

Een algemeen ordewoord had de betoging niet, al ging het vooral om protest over de vervroegde vrijlating van Martin. Om dergelijke gevallen later te vermijden, hebben de getroffen families hun eisen voor hervormingen aan de minister van Justitie overgemaakt. Essentieel zitten daar die elementen in waar de politiek spoedig werk moet van maken, zoals de herziening van de term recidivisten. Marc Dutroux en Michelle Martin waren recidivisten, maar dat belet Martin niet om mogelijk vervroegd vrij te komen. Voorts eisen ze uitgebreide beroepsmogelijkheden bij de strafuitvoeringsrechtbank. Nu kan alleen het Hof van Cassatie zich buigen over eventuele vormfouten in de procedure. Verzet van slachtoffers is quasi onmogelijk. Nogmaals herhalen ze hun eis veel intenser betrokken te worden bij het onderzoek. Dat klinkt allemaal toch niet onredelijk? Of de arme klaren onder de indruk van de betoging terugkomen op hun beslissing, is twijfelachtig. De druk op de nonnen zal zeker niet afnemen, bepaald niet als Cassatie op 28 augustus geen obstakels vindt om de strafuitvoeringsrechtbank tegen te spreken.

Dirk Castrel Politiek redacteur gvabrieven@concentra.be

Nu in het nieuws