Rood! zet Antwerpse meerderheid in haar hemd

Print
De piepkleine partij Rood! laat de meerderheid het schaamrood op de wangen krijgen. De meerderheidspartijen sp.a, CD&V, N-VA en Open Vld deden hun huiswerk niet toen ze in juni beslisten om geen aanplakborden meer te plaatsen. Ze zagen hun eigen politiecodex over het hoofd. Kiezers verwachten dat hun raadsleden zich goed informeren en onderbouwde beslissingen nemen. Alleen liet de meerderheid daar een steek vallen.
Die partijen hanteren vooral een ecologisch argument om geen aanplakborden te plaatsen. Het is een verkwisting van papier en lijm. De partijen hebben dat echter voor een groot deel zelf in handen. Het zijn hun plakkers die overplakken en affiches van concurrenten afscheuren. Een andere beweegreden voor de meerderheidspartijen is misschien wel dat ze onvoldoende militanten hebben om dag en nacht te gaan plakken.

Vlaams Belang, Rood!, PVDA en Groen wijzen op het democratisch belang van deze borden. Rood! diende zelfs een klacht in bij de gouverneur. Niet alle partijen beschikken over een goed gevulde verkiezingskas. De grotere partijen hebben het geld om advertenties te kopen in kranten en enorme affiches te hangen. De aanplakborden zijn het meest toegankelijke en zichtbare kanaal om campagne te voeren, ook voor de minder bekende kandidaten. Bovendien weten de bewoners dan dat de verkiezingen in aantocht zijn. De meerderheidspartijen verzekerden zich van hun koppositie door de kleintjes uit beeld te duwen in de campagne, argumenteert Rood!.

Rood! krijgt nu gelijk van de waarnemend gouverneur, maar de meerderheidspartijen proberen hun eer te redden door terug te grijpen naar een onduidelijkheid in het reglement rond de aanplakborden. Eind september beslist de meerderheid om het artikel in de politiecodex te verwijderen. Daarmee wordt het enige argument, waarop de gouverneur zijn beslissing baseerde, weggehaald.

Het is duidelijk dat de aankomende gemeenteraadsverkiezingen voor zenuwachtigheid zorgen. Net voor de zomervakantie werd er nog een stevig robbertje uitgevochten tussen N-VA en de stedelijke administratie over de grote affiches van N-VA-voorzitter Bart De Wever in het hartje van de stad. Het staat in de sterren geschreven dat de kiescampagne op het scherp van de snee zal worden gestreden.

door Sacha Van Wiele

Nu in het nieuws