Wat bezielt die Tsjetsjenen?

Print
Voor de tweede keer in enkele maanden hebben Tsjetsjenen een raid uitgevoerd tegen Afghanen in een asielcentrum. In mei was het prijs in Arendonk, waar een massale vechtpartij ontstond tussen Tsjetsjenen en Afghanen en waarbij de eersten de hulp inriepen en kregen van landgenoten van buiten het centrum. Motief? Blijkbaar was een jongere Afghaan te vriendelijk geweest voor de echtgenote van een Tsjetsjeen.
Zondagnacht deed zich opnieuw een incident voor, dit keer in het asielcentrum van Houthalen-Helchteren. In ware commandostijl drong een groep van zo’n twintig Tsjetsjenen het centrum binnen, ging op zoek naar Afghanen en lokte opnieuw een knokpartij uit. De Tsjetsjenen waren daar niet toevallig, maar doelbewust, want ze hadden op verschillende plaatsen gaten gemaakt in de omheining rond het domein. Daar is meer voor nodig dan een nagelknipper. Zondra de politie ter plaatse kwam, sloegen de Tsjetsjenen op de vlucht. Niemand werd opgepakt. Motief? Voorlopig onduidelijk.

Wel duidelijk is dat dergelijke massale vechtpartijen niet kunnen worden getolereerd. De aanstokers moeten worden opgespoord, elke vorm van opvang moet hen worden ontzegd en ze moeten het land worden uitgezet. Dat is trouwens gebeurd met de Tsjetsjeen die in Arendonk het vuur aan de lont had gestoken omdat hij werd beschouwd als een ernstig probleem voor de openbare orde.

De overval in Limburg roept vragen op. Waarom kwamen ze naar Houthalen? Voor een ordinaire vechtpartij? Wie waren die Tsjetsjenen precies? Zaten er erkende vluchtelingen tussen? Of illegalen? Waren er asielzoekers bij uit andere opvangscentra? Antwoorden vinden kan voor de overheid geen onmogelijke opdracht zijn. Een onderzoek hoeft niet meteen de Tsjetsjenen in dit land te stigmatiseren als zouden ze allemaal onverbeterlijke vechtersbazen zijn. Tsjetsjenen zijn hun land ontvlucht wegens dreigend geweld, uit lijfsbehoud. Ze hebben hier bescherming gezocht en gekregen. Reden te meer om hier dan ook elke vorm van geweld achterwege te laten. De politie heeft hier wel wat anders te doen dan permanent asielcentra te bewaken om te voorkomen dat de ene groep de andere in elkaar klopt.

door Dirk Castrel
Nu in het nieuws