Verlenging Tihange I kan 175 miljoen euro opleveren voor staat

Verlenging Tihange I kan 175 miljoen euro opleveren voor staat

Verlenging Tihange I kan 175 miljoen euro opleveren voor staat

Print
De beslissing om de kerncentrale in Tihange tien jaar langer open te houden kan de federale regering tot 175 miljoen euro extra per jaar opleveren. Dat schrijven De Tijd en L'Echo.

De federale regering besliste voor het zomerreces Tihange I 10 jaar langer open te houden tot 2025 en Doel I en II te sluiten in 2015, zoals bepaald in de wet op de kernuitstap.

De regering besliste ook dat 1.000 megawatt - 20 procent van de overblijvende nucleaire productie - ter beschikking van de markt wordt gesteld om de concurrentie op de markt te verhogen en zo de eindprijs zo laag mogelijk te houden. Hoe dat zal gebeuren, is nog niet bepaald. Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) wil dat de overheid de nucleaire productie van Tihange 1 (net geen 1.000 megawatt) opkoopt en doorverkoopt aan andere spelers. De regering wil zo ook vermijden dat de winst die uit de levensduurverlenging gepuurd zal worden, enkel naar de eigenaars van de centrale zou vloeien. De centrale is eigendom van Electrabel, E.ON en EDF. Wanneer de productie van Tihange 1 ter beschikking wordt gesteld, gaan de inkomsten van de verkoop naar de staatskas. De federale overheid zou enkel een vergoeding uitbetalen aan de uitbater van de kerncentrale. "De winst voor de overheid is moeilijk te voorspellen", schrijft de krant, omdat die afhangt van de elektriciteitsprijs, "maar sommige politieke voorspellingen zien de inkomsten voor de staatskas oplopen tot 175 miljoen euro per jaar." Dat komt bovenop de inkomsten uit de taks op de nucleaire rente.

Nu in het nieuws