Strengere straffen alleen helpen niet

Nadat eerder in Luik al een homo was gedood, is er deze week weer een dodelijk slachtoffer gevallen. In Aalst was er recentelijk ook extreem homofoob geweld. In Gent was er gisteren nog een klacht. En in Brussel lijkt het ondertussen bijna dagelijkse kost te zijn geworden om holebi’s op straat uit te schelden en te beschimpen, zo niet te molesteren.

Gva.be

Onderzoek wijst uit dat de maatschappij over het algemeen toleranter is geworden voor homo’s en lesbiennes, maar criminele statistieken tonen aan dat homofoob geweld vandaag veel meer voorkomt dan vroeger. Of dat er althans meer klachten worden ingediend.

Er is dus een probleem. De regering heeft op haar laatste ministerraad, verleden week vrijdag, maatregelen voorgesteld om paal en perk te stellen aan discriminatoir geweld. Voor slagen en verwondingen met een discriminerende drijfveer wordt de maximumstraf opgetrokken van vijf naar dertig jaar.

Niet iedereen is het daarmee eens. Waarom zo’n lange straf voor homofoob geweld terwijl iemand die een tachtigjarige vrouw overvalt maximaal vijf jaar riskeert, vragen sommigen zich af.

Het is een opmerking die hout snijdt. Die dame verdient evenveel respect als om het even wie. Wanneer er tegen haar geweld wordt gebruikt, is dat even erg en verwerpelijk als tegen de holebi’s.

Maar het gaat om het motief, de intentie. Die tachtigjarige vrouw wordt niet aangevallen omdat ze vrouw of bejaard is. De andere slachtoffers wél. Zij worden geslagen en geschopt omdat ze seksueel anders geaard zijn. Zoals er mensen worden aangevallen wegens hun huidskleur, of hun religie, of hun etnische afkomst. Dat is een verzwarende omstandigheid die een strengere bestraffing rechtvaardigt. We moeten niet alleen elke vorm van geweld veroordelen, maar ook alle soorten van discriminatie.

En toch zullen strengere wetten en straffen alléén het probleem niet kunnen oplossen. Er is een andere geestesinstelling nodig. Begrip en respect opbrengen voor medemensen die anders zijn, denken, geloven of er anders uitzien, begint bij de opvoeding. Zonder een mentaliteitswijziging komen we er niet.

door Paul Geudens

MEER OVER Ons standpunt

Nu in het nieuws