Thrombogenics duikt lager

De koers van het biofarmabedrijf Thrombogenics is dinsdag flink lager gegaan. Op een bepaald moment verloor het ruim 19 procent, het sloot uiteindelijk af met een verlies van 6,43 pct. Volgens de website van De Tijd werden er meer dan 1 miljoen aandelen verhandeld, een record.

belga.be

Aanleiding voor de commotie was een kritisch rapport van de Amerikaanse Food and Drugs Administration (FDA), dat toeziet op de goedkeuring van geneesmiddelen in de VS.

Het rapport van de FDA was kritisch voor het ocriplasmine-middel van Thrombogenics dat in het oog ingespoten wordt. Volgens het rapport is er sprake van ernstige bijwerkingen zoals pijn aan het oog of troebel zicht. Die bijwerkingen komen opvallend vaker voor bij patiënten die het middel ingespoten krijgen, dan bij patiënten die enkel een placebo toegediend kregen. Het rapport werd gepubliceerd in aanloop naar een hoorzitting van 26 juli en maakt deel uit van het proces om het geneesmiddel al dan niet toe te laten op de Amerikaanse markt. Thrombogenics wil de injectie, onder de merknaam Jetrea, in de VS op de markt brengen. Tegen 17 oktober zou de FDA een beslissing moeten nemen. De financieel directeur van het Belgische biofarmabedrijf, Chris Buysse, zei dinsdagnamiddag dat het rapport "niets is om zich zorgen over te maken". "Het is normaal dat deze rapporten kritisch zijn. Als we het lezen, vinden we niets onoverkomelijk. We blijven vol vertrouwen dat donderdag (de dag van de hoorzitting nvdr.) alles in orde komt".