De crisis gaat niet met vakantie

De ministers en de partijvoorzitters maken hun schuiven leeg en vertrekken volgende week met vakantie. Maar ik vrees dat er een paar vervroegd zullen moeten terugkeren. Want de crisis gaat niét met vakantie.

Gva.be

p>Na enkele weken van relatieve rust zijn de financiële problemen voor Griekenland en Spanje weer volop in de schijnwerpers gekomen.

In Spanje kunnen de regio’s het niet meer redden. Ze vragen steun aan Madrid. De centrale regering beschikt echter zelf over te weinig cash. Ze moest gisteren geld ophalen tegen een rente van meer dan 7 procent. Dat is niet vol te houden.

Toch zegt Spanje dat het geen noodhulp nodig heeft. Vraagt het land die wel, dan komt het onder voogdij van Europa en van het IMF te staan. Op dat ogenblik zit het in hetzelfde schuitje als Griekenland, een staat waar het van slecht naar zeer slecht gaat.

Er wordt nu zelfs volop gespeculeerd over een exit van Griekenland uit de eurozone. Enkele weken geleden heette het in de hoogste Europese kringen nog dat een uitstapscenario “ondenkbaar” was. Gisteren zei een woordvoerder van de Europese Commissie dat het behoud van Griekenland in de eurozone “de doelstelling blijft”. Het verschil in toon is opmerkelijk.

Overigens wordt in Duitsland, Nederland en Finland ook volop gespeculeerd over een eurozone zónder Griekenland. Het is dat warm en koud blazen, dat ondertussen al twee jaar duurt, dat de crisis altijd maar dieper maakt.

Waarom mag de Europese Centrale Bank bijvoorbeeld noodlijdende landen niet helpen met het opkopen van staatspapier tegen een redelijke rente? Het is toch niet normaal dat de ene staat zeven keer meer intrest moet betalen dan de andere, terwijl ze beide zogezegd deel uitmaken van hetzelfde eengemaakte Europa?

De waarheid is dat Europa niét geïntegreerd is. Dat is de voornaamste oorzaak van de crisis. Beleggers weten niet wat er gaat volgen. De beurzen kleurden gisteren bloedrood. Er is maar één manier om de onzekerheid en de onrust op te heffen: de Europese leiders moeten voor eens en altijd duidelijk maken dat de eurozone blijft bestaan, koste wat het kost.

Door Paul Geudens

MEER OVER Ons standpunt

Nu in het nieuws