Janssens heeft nog veel plannen voor de toekomst

Patrick Janssens is duidelijk niet van plan om zich gewonnen te geven tegen Bart De Wever. Dat blijkt uit het vuistdikke verkiezingsprogramma dat hij zaterdag aan de sp.a-leden en de pers presenteerde. Janssens gaat er blijkbaar van uit dat hij ook de komende zes jaar aan de touwtjes blijft trekken op ’t Schoon Verdiep.

Gva.be

De contouren van het programma zijn zoals we ze hadden verwacht, Janssens gaat verder op de ingeslagen weg, met veel aandacht voor stadsvernieuwing en het voorwat- hoort-wat-beleid waarmee Monica De Coninck het tot federaal minister heeft geschopt.

Nieuw aan het programma is een groot pakket vol plannen die de verwachte bevolkingsexplosie van de komende decennia moet opvangen. Nieuwe woonwijken, scholen en crèches, serviceflats en zorgcentra met het oog op de vergrijzing: aan alles is gedacht.

De verdere verfraaiing van Antwerpen uit zich onder meer in een facelift voor pleinen zoals de Groenplaats en in tien nieuwe parken en groengebieden met een totale oppervlakte van 450 voetbalvelden. Ook de woonkernen van een aantal districten worden aangepakt.

Dit alles kan volgens Janssens gebeuren met jaarlijkse begrotingen in evenwicht en zonder de lokale belastingen te verhogen. Dat is sterk, want tegelijk blijft de stad haar historische schulden van het einde van de vorige eeuw aflossen. Tegen het einde van de komende legislatuur is Antwerpen bijna schuldenvrij en vanaf dan kan er nog meer worden geïnvesteerd.

De meest opmerkelijke zin in het programma gaat voor mij over mobiliteit. De sp.a wil er in de volgende legislatuur voor ijveren om het verkeer zo veel mogelijk van de stad weg te houden. Dat lijkt verdacht veel op een pleidooi voor het Meccano-tracé, al sluit het de bouw van de Oosterweeltunnels nog niet expliciet uit. Maar dat kan nog komen.

Uiteraard is alles wat we dit weekend te lezen hebben gekregen, voorlopig nog zeer virtueel. Op 14 oktober maakt de kiezer uit of Janssens zijn plannen ten uitvoer mag brengen of niet. Momenteel geven de peilingen aan dat Bart De Wever na de verkiezingsavond het initiatief kan nemen om een nieuwe coalitie op de been te brengen. Als dat gebeurt, dan is de kans groot dat De Wever daarvoor ook de sp.a moet uitnodigen aan de onderhandelingstafel. Maar of dat dan nog een sp.a met Janssens zal zijn, dat is een open vraag.

Door Lex Moolenaar

MEER OVER Ons standpunt