Piloten van Portugese maatschappij TAP annuleren staking

Piloten van Portugese maatschappij TAP annuleren staking

Piloten van Portugese maatschappij TAP annuleren staking

Print
De piloten van de Portugese luchtvaartmaatschappij TAP hebben hun vier dagen durende staking, die normaal donderdag zou beginnen en ook van 1 tot 5 augustus zou plaatsvinden, afgeblazen. Dat heeft de vakbond woensdag meegedeeld.

"Na gesprekken de afgelopen dagen hebben de piloten beslist om de twee stakingen te annuleren", aldus de vakbond van piloten van de burgerluchtvaart in een mededeling.

Een werkgroep met afgevaardigden van de piloten, de administratie van TAP en de regering zal worden opgericht om het conflict uit te klaren. De piloten eisten het vertrek van twee leidinggevenden en het stoppen van de disciplinaire procedures tegen bepaalde personeelsleden. Volgens de luchtvaartmaatschappij, die tegen het einde van het jaar geprivatiseerd moet zijn in het kader van de internationale hulp die Portugal kreeg in mei 2011, zou de staking 320.000 passagiers getroffen hebben en voor zowat 65 miljoen euro verlies gezorgd hebben. De stakingsaanzegging zorgde al voor 14.000 annuleringen, bevestigde de voorzitter van TAP, Fernando Pinto. Vertegenwoordigers van de toeristische sector deden al meerdere oproepen om niet te staken, nu het land in een zware economische recessie zit en een recordaantal werklozen telt. Eerste minister Pedro Passos Coelho riep woensdag zelf op om "het gezond verstand en de dialoog te gebruiken, om te vermijden dat er onherstelbare schade berokkend zou worden". Werknemers van de luchtverkeersleiding in Portugal hebben afgelopen weekend ook een reeks acties afgelast.

.

Nu in het nieuws