De Belgenzomer (3), met Iron Mask: "Vreemd dat ze ons in Japan beter kennen dan in België"

De Belgenzomer (3), met Iron Mask: Vreemd dat ze ons in Japan beter kennen dan in België

De Belgenzomer (3), met Iron Mask: "Vreemd dat ze ons in Japan beter kennen dan in België"

Print

p>

Dat deze site altijd op de eerste rij stond als het erop aankwam Belgische groepen te steunen, zullen trouwe lezers wel weten. We schreven al over Steak Number Eight, The Minority Print, Saille, Akem Manah en andere bands lang voor andere sites en bladen dat deden. Om deze goede traditie voort te zetten, brengen we een hele zomer lang elke woensdag een interview met een band van eigen bodem. Na Saille en After All, Deze week: Iron Mask.

Iron Mask is een van de weinige Belgische bands die al op Graspop stond. In 2010 speelde de powermetalgroep rond de Brusselse gitarist Dushan Petrossi in Dessel. Toch is Iron Mask niet zo bekend in Vlaanderen. Vreemd, want internationaal heeft de band toch al een behoorlijke reputatie en fanschare opgebouwd. De groep werkt dan ook zeer professioneel, met verzorgde producties, artwork en video's.

Dushan, jullie hebben een nieuwe plaat uit: 'Black As Death'. Wat zijn de nationale en internationale reacties op dat album?

"Over de ganse wereld zijn de reacties erg positief. Ik heb mijn uiterste best gedaan, zoals iedereen die eraan meegewerkt heeft, om een album te maken dat de vorige platen kon overtreffen. En dan is het altijd leuk om te horen van de fans en de professionals dat dat gelukt is."

Heb je het gevoel dat je meer gewaardeerd wordt in het buitenland dan in België?

"Ja, toch wel. We doen nochtans ons uiterste best om ook wat meer bekendheid te krijgen in België en zouden graag meer optreden in eigen land. Het is toch vreemd dat een Belgische band beter gekend is in landen als Japan en Duitsland dan thuis? Maar zo is het nu eenmaal... Wij kunnen enkel hopen dat onze fans in België over de band en de muziek blijven praten en zo de aandacht op ons vestigen. Op die manier komen we er wel. En natuurlijk helpt een interview op deze site ook (lacht)."

Je hebt met Anvil getourd ten tijde van de documentaire 'The Story of Anvil'. Hoe kijk je terug op die tijd, en op het plotse succes van Anvil door die documentaire?

"We hebben zware dagen en nachten gehad tijdens die tournee, maar de goede herinneringen overwinnen. Het zal me altijd bijblijven dat MTV me kwam interviewen toen we speelden op Monsters of Rock. We schoten goed op met de leden van Anvil en ze konden onze muziek zeker appreciëren, wat altijd leuk is om te horen als het van zulke ervaren mensen komt. En wat hun succes betreft: dat is hen van harte gegund."

Hoe verhoudt Iron Mask zich tot je andere band, Magic Kingdom? Zijn beide bands even belangrijk?

"In het begin waren zowel Iron Mask als Magic Kingdom even belangrijk voor mij. Ondertussen moet ik toch toegeven dat mijn persoonlijke voorliefde naar Iron Mask uitgaat. Ik kan er qua muziek en teksten meer in kwijt, wat uiteraard erg belangrijk is voor mij. Maar natuurlijk blijft Magic Kingdom ook bestaan. Er komt in de nabije toekomst zeker nog een Magic Kingdom-album, maar momenteel richt ik me wel voluit op Iron Mask."

'Black As Death' is uit bij AFM Records. Iron Mask speelt op 27 juli in De Witte Non te Hasselt, en op 28 juli in De Rots in Antwerpen.

.

Nu in het nieuws