Europese integratie moet veel verder gaan

De Europese staats- en regeringsleiders zijn het eindelijk eens geworden over een Europese toezichthouder voor de banken. Een belangrijke doorbraak. Banken in moeilijkheden kunnen eind dit jaar rechtstreeks vers kapitaal ophalen bij het Europees noodfonds ESM. Om Duitsland tot die toegeving te dwingen, zal de Europese Centrale Bank in ruil waken over de gezondheid van de financiële sector.

Gva.be

p>Verder kunnen eurolanden binnenkort wellicht vragen dat de noodfondsen staatspapier opkopen. Zo moeten zij minder rente betalen en vermijden zij het stigma een “programmaland” te worden, zoals Griekenland, Portugal en Ierland dat nu zijn. Het heeft de zaken voor hen alleen maar erger gemaakt. Als tegenprestatie moeten zij beloven zich te houden aan de euro-afspraken over begrotingsdiscipline en hervormingen.

Twintig toppen hebben de Europese regeringsleiders nodig gehad om tot die afspraken te komen. Mochten ze twee jaar vroeger het licht hebben gezien, er zou ons veel miserie bespaard zijn gebleven. Want ondertussen is de crisis natuurlijk alleen maar dieper geworden en volstaan de remedies die de voorbije dagen in Brussel werden afgesproken, niet meer

.

“We hebben alleen wat tijd gekocht”, zei Guy Verhofstadt gisteren terecht. Het is inderdaad slechts een begin van een project dat veel verder moet lopen. Naast de bankenunie die nu in de maak is, moet de komende maanden werk worden gemaakt van een verdere integratie, van een echte politieke unie. Het is de enige manier om de wereld te tonen dat het Europa menens is om de boel bij elkaar te houden. Investeerders en beleggers zijn daar nu nog steeds niet van overtuigd.

Zeventien landen met één munt die verder aaneen hangen als los zand, dat kan nooit goed aflopen. De economische, de monetaire, de sociale en de begrotingspolitiek moeten nauwer en strikter op elkaar worden afgestemd. Liefst met een versterking van het democratisch proces dat tot Europese beslissingen leidt. Uiteindelijk moeten we een soort van Verenigde Staten van Europa worden. Zelfs Paul Magnette en de hele PS moeten ooit tot dat inzicht komen…

Paul Geudens

MEER OVER Ons standpunt

Nu in het nieuws