Na De Wever heeft nu ook Janssens zijn motor gestart

Na de laatste gemeenteraad voor het zomerreces is het verkiezingsgeweld in de stad in alle hevigheid losgebarsten. Gisteren maakte Patrick Janssens 22 namen van zijn lijst bekend, zonder nieuwe verrassingen. Bart De Wever kondigde aan dat hij in zijn district Deurne de lijst duwt. En dit weekend legt Open Vld zijn druk bediscussieerde lijst voor aan de leden.

Gva.be

Drieënhalve maand voor de verkiezingen zijn de belangrijkste posities bij alle partijen bekend. In de zomer kunnen nog wat witte konijnen opduiken, die bovenaan de tweede of derde kolom van het beeldscherm kunnen worden gezet. En tegelijk moeten de partijen bepalen welke minder bekende kandidaten bovenaan de lijst van de opvolgers komen te staan, om de kans op een zetel te vergroten.

De meest recente peiling dateert van begin mei. Daarin scoorde de N-VA 43%, de stadslijst sp.a/CD&V 25%, het VB 13% en Groen 10%. Open Vld klokte af op 5,5%, wat goed zou zijn voor amper twee zetels. En PVDA+ viel met 2,8% uit de boot. Twee maanden later zegt mijn intuïtie dat er wellicht wel wat kiesintenties zijn verschoven. De opmerkelijke top drie van Open Vld - met na Annemie Turtelboom ex-politiechef Eddy Baelemans en Atheneum-directrice Karin Heremans - kan nieuwe kiezers charmeren. Anderzijds heeft het ontbreken van schepen Luc Bungeneers op de lijst ook wel kwaad bloed gezet. In elk geval staat de partij weer op de kaart in Antwerpen.

Verder vermoed ik dat de kloof tussen N-VA en sp.a wat kleiner is geworden. De peiling kwam vlak na een weekend waarin de hype rond Bart De Wever een hoogtepunt had bereikt, met de aankondiging van zijn lijsttrekkerschap en zijn succesvolle Ten Miles. Op dat moment lag rivaal Patrick Janssens nog plat met een hernia. Inmiddels heeft ook Janssens zijn motor gestart. Eind volgende week maakt hij zijn programma bekend. En achter de schermen bereidt hij een campagne voor die volgens insiders even spraakmakend wordt als die van 2006.

Ondertussen organiseert het VB om de haverklap een actie en hamert Groen vooral op het Meccano-tracé en de overkapping van de Ring als speerpunten. In de strijd tussen Janssens en De Wever zullen alle andere partijen heel creatief moeten zijn, want de kans is groot dat de twee tenoren vlak voor de verkiezingen nog veel strategische stemmen gaan aanzuigen.

Lex Moolenaar

MEER OVER Ons standpunt

Nu in het nieuws