Stad Antwerpen geeft het voorbeeld, maar soms het foute

Het goede voorbeeld geven. Dat is de afgelopen maanden de mantra binnen het Antwerpse stadsbestuur. Als de stad wil dat bedrijven of burgers hun gedrag wijzigen, dan moet eerst het stadsbestuur tonen hoe het wel moet. Zo zie je de Antwerpse schepenen Ludo Van Campenhout (N-VA) en Guy Lauwers (sp.

Gva.be

a) geregeld met de fiets door de straten rijden. Bij Van Campenhout is dat dan meestal de publieke fiets Velo.

Binnen de Antwerpse gemeenteraad bestaat nu een groot draagvlak om tijdens de komende verkiezingen geen aanplakborden te plaatsen. De afgewaaide affiches zorgen alleen maar voor zwerfvuil, wat een fout signaal is naar de burgers, die van diezelfde politieke partijen al jaren te horen krijgen dat ze hun straat proper moeten houden.

Ook rond milieu en duurzaamheid neemt Antwerpen het voortouw, en met succes. Door de stedelijke gebouwen energiezuinig te maken, wordt jaarlijks 12,2 miljoen euro kilowatt-uur uitgespaard, of 2445 ton CO2. In de parkeergarage van het stedelijk administratief centrum Den Bell staan sedert enkele maanden elektrische wagens. “We kunnen van bedrijven pas verlangen dat ze milieuvriendelijk zijn als wij zelf eerst het goede voorbeeld geven en aantonen dat het kan”, zegt milieuschepen Guy Lauwers terecht. Het goede voorbeeld geven is daadwerkelijk een eerste stap naar gedragswijziging.

Alleen laat Antwerpen ook zware steken vallen. Slechts 11 procent van het Antwerpse stadspersoneel is van allochtone afkomst. Dat is nog steeds geen afspiegeling van de Antwerpse bevolking. Het was anders wel een van de beleidsdoelstellingen in het bestuursakkoord. De stad verdedigt zich door te stellen dat het in 2007 om ongeveer 6,5 procent ging. Tja, een verdubbeling van weinig blijft nog steeds weinig. En dan hebben we het nog niet over de politie en de haven, waar allochtonen nog steeds witte raven zijn.

De Antwerpenaar moet zijn woning goed onderhouden. Bij tekenen van verkrotting riskeert de eigenaar een fikse boete. Maar hoe zit het met de Handelsbeurs? Dit historisch gebouw staat al maanden zwaar te verkommeren, voor de neus van de Antwerpenaars.

Het Antwerpse stadsbestuur is op veel terreinen een voorbeeld voor andere overheden, bedrijven en burgers. Toch is het nog lang niet de voorbeeldleerling van de klas. De volgende bestuursploeg weet wat te doen.

Door Sacha Van Wiele

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio