Jonge politici om goed in de gaten te houden

Tegen het einde van deze maand moet er duidelijkheid zijn over de invulling van de verkiesbare plaatsen op de Antwerpse kieslijsten. Interessant is welke jonge kandidaten de twee grote formaties - sp.a/CD&V en N-VA - bij deze verkiezingen willen lanceren. Want ook in het tijdperk na Janssens en De Wever moet de stad goed worden bestuurd.

Gva.be

Bij de N-VA valt het op dat de kandidaten onder 35 jaar in de top 15 van de lijst zonder uitzondering vrouwen zijn. De twee hoogst geplaatsten (de nummers vijf en acht) zijn van allochtone origine: Nabilla Ait Daoud heeft een broodjeszaak op het Zuid, Leyla Aydemir is auditor bij ING.

Verder noteren we ook UA-professor Fysica Joke Hadermann, lerares Lisa Geets en logistiek manager Anne Giveron. Stuk voor stuk dames die ooit een prominente rol kunnen gaan spelen in het stadsbestuur. De lijst van sp.a/CD&V is nog niet bekend, maar de beide partijen werken wel aan de toekomst. Per slot van rekening zal Patrick Janssens tegen de volgende verkiezingen in 2018 de zestig zijn gepasseerd.

Ook de schepenen Robert Voorhamme en Guy Lauwers hebben niet het eeuwige politieke leven. En hetzelfde geldt voor CD&V-boegbeeld Marc Van Peel.

Bij de sp.a treedt een groepje van vijf jongeren op de voorgrond. Met hun project ‘De beste stad’ geven Toon Wassenberg, Karim Bachar, Eva Mangelschots, Seppe De Blust en Catherine Van de Heyning aan dat ze voluit voor Antwerpen willen gaan. Ze doen dat onder het goedkeurend oog van de burgemeester. Staan hun namen genoteerd als begunstigden voor zijn politieke erfenis?

Ook CD&V heeft enkele interessante jonge kandidaten in petto. Caroline Bastiaens leerde de voorbije jaren de stiel als kabinetschef van Marc Van Peel. En de Antwerpse jongerenvoorzitter Sam Voeten opereert sterk en overtuigend in lokale debatten. Ze krijgen allebei een prominente plaats op de sp.a/CD&V-lijst. Namen dus om in de gaten te houden voor de toekomst.

Bij de overige partijen die in aanmerking komen om mee de stad te besturen, ligt de situatie anders. Groen heeft met Meyrem Almaci, Wouter Van Besien en Freya Piryns nu al een jonge ploeg. En bij Open Vld woedt het generatieconflict nog steeds in alle hevigheid, want de discussie over de beste plaatsen is nog niet beslecht.

door Lex Moolenaar

Vastgoed

Jobs in de regio