CD&V moet uit ander vaatje tappen om stand te houden

In Antwerpen gaat alle aandacht uit naar de strijd om de burgemeesterssjerp tussen huidig burgemeester Patrick Janssens (sp.a) en uitdager Bart De Wever (N-VA). Maar in de marge van deze titanenstrijd zijn nog enkele andere boeiende verhalen te rapen. Over hoe de Open Vld erin moet slagen om eindelijk eens de rangen te sluiten en met een eensgezinde lijst naar de kiezer te stappen bijvoorbeeld. En op welke manier de CD&V stand denkt te houden op een lijst met nieuwe grote broer sp.a.

Gva.be

Toen de christendemocraten enkele maanden geleden besloten om hun lot te verbinden aan dat van Patrick Janssens, leidde dat niet overal tot applaus. CD&V verklaarde toen dat het na zes jaar goed besturen niet zo vreemd is om dit verhaal voort te zetten met de belangrijkste coalitiepartner. Helemaal onlogisch is dat niet. Maar natuurlijk weet iedereen dat de partij van de schepenen Marc Van Peel en Philip Heylen ook om een andere reden voor dit historisch gezien wat vreemd verbond kiest.

In haar eentje redt de CD&V het niet. Dat is de belangrijkste reden om met sp.a in zee te gaan. Als de sp.a wint, wint de CD&V ook. En als dat niet het geval is, gaan de christendemocraten mee ten onder. Het is nu aan de CD&V om zich voldoende te onderscheiden van de socialisten om ook na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober nog een rol te spelen in Antwerpen.

Dat wil de partij doen door apart van partner sp.a campagne te voeren en waar het kan de eigen verwezenlijkingen in de verf te zetten. En die zijn er. Marc Van Peel heeft in woelige economische tijden de haven bestuurd zoals dat hoort en Philip Heylen is er minstens in geslaagd om grote dossiers zoals het Museum aan de Stroom en de vernieuwing van het openluchtmuseum Middelheim tot een succes te maken. En dan hebben we het Red Star Line Museum, dat volgend jaar opent, nog niet gehad.

Maar het echte probleem van CD&V is dat het er maar niet in slaagt om zich als een echte stadspartij te profileren en dat eigenlijk ook niet is. Voor partijgenoot en Vlaams minister-president Kris Peeters is dat geen probleem. Voor Marc Van Peel en Philip Heylen des te meer. Misschien dat de CD&V in oktober zijn hachje kan redden als de sp.a van Patrick Janssens het haalt van Bart De Wever. Maar op de langere termijn zit CD&V in Antwerpen met een groot probleem. Haar verhaal slaat niet aan. We zijn benieuwd hoe de christendemocraten dat gaan aanpakken.

door Patrick Van de Perre

MEER OVER Ons standpunt

Nu in het nieuws