Vanavond in het Sportpaleis: laatste keer Scorpions

Tom De Smet

p>

Vanavond nemen Scorpions in het Sportpaleis afscheid van het Belgische publiek. De Duitse band vindt het na meer dan veertig jaar immers welletjes. Geen platen en tournees meer, dus. Tot opluchting van vele Scorpions-haters, die de band te klef en te Teutoons vinden. Tegendraads als we zijn lieten we de Jef Vermassen in ons los, en zochten (en vonden!) 5 redenen waarom u vanavond toch naar het Sportpaleis moet.

1. HELEMAAL NIET KLEF. Scorpions kleffe Duitsers? Die reputatie hebben ze te danken aan hun grootste hits: ‘Wind Of Change’ en ‘Still Loving You’, twee mierzoete ballads. Maar echt representatief voor hun oeuvre zijn die nummers niet. The Scorpions grossieren al sinds 1965 in rechttoe rechtaan hardrock, met stevige stampers als ‘Blackout’, ‘The Zoo’ en ‘Rock You Like A Hurricane’ als tijdloze klassiekers. Dus als u die ballads echt niet weet te pruimen: ze maken maar tien minuten van een Scorpions-concert uit. Het moment om een pintje te gaan halen of naar het toilet te gaan.

2. LEGENDARISCHE GROEP. Scorpions hebben wereldwijd zo’n 100 miljoen platen verkocht, en zijn daarmee een van de best verkopende bands uit de muziekgeschiedenis. Om u een idee te geven: ze zitten met dat cijfer op hetzelfde niveau als Metallica, Guns N’ Roses en The Who (en ook wel Britney Spears).

3. INVLOEDRIJKE BAND. De invloed van Scorpions op de rock en heavy metal is niet te onderschatten. Tal van belangrijke bands noemen zich schatplichtig aan dit vijftal uit Hannover. Een greep: Metallica, Iron Maiden, Green Day, Smashing Pumpkins en Sepultura. De leden van Bon Jovi werden in hun begindagen door hun manager verplicht om naar concerten van Scorpions te gaan kijken, “om te leren hoe het moet”.

4. IJZERSTERKE CONCERTEN. Liveshows van Scorpions zijn altijd een belevenis. Zanger Klaus Meine is weliswaar net 64 geworden, maar is nog steeds een podiumbeest, en de vier muzikanten aan zijn zijde doen niet voor hem onder. Doe er nog kilo’s vuurwerk en ander visueel spektakel bij, en je verveelt je geen moment. De live-ervaring van Scorpions is dan ook indrukwekkend: de band speelde meer dan 5000 concerten in bijna honderd landen.

5. NU OF NOOIT. Het is uw laatste kans om Scorpions live aan het werk te zien in ons land. In 2010 maakte de band namelijk bekend na deze tournee te stoppen met optreden en platen maken. “We willen waardig afscheid nemen”, aldus gitarist Rudolf Schenker (64). “Ik bedoel: kan je je voorstellen dat wij als zeventigplussers ‘Rock You Like A Hurricane’ spelen?”

Scorpions staan vanavond in het Sportpaleis. Er zijn nog een beperkt aantal tickets te koop. Meer info op www.sportpaleis.be.