De overheid weet niet wat ze wil

Gaat het licht uit in België? Het directoraat Energie waarschuwt voor stroompannes vanaf 2013. De reden is eenvoudig: er is te weinig energiecapaciteit. Dat heeft in het recente verleden al tot problemen geleid. Begin dit jaar werd grote bedrijven gevraagd om alles stil te leggen. Zo niet zouden tienduizenden gezinnen zonder stroom komen te zitten.

Gva.be

De toestand is dus ernstig. En er is niet meteen beterschap in het vooruitzicht. De energiecentrales op fossiele brandstoffen worden langzamerhand afgebouwd omdat ze verouderd zijn. En de kerncentrales moeten een na een dicht vanaf 2015. Dat is zo door de regering-Verhofstadt I wettelijk bepaald.

Hoe moeten we dat oplossen? De kerncentrales langer openhouden dan 2015? Meerdere politieke partijen zijn daar tegen, onder meer Groen, sp.a en Open Vld. Zij houden vast aan de planning.

Alternatieve energie via de zon en de wind dan maar? De opwekking van duurzame energie dekt slechts een kleine fractie van de totale behoefte in ons land. Er zijn duizenden windturbines extra nodig om de vereiste stroom te produceren. Onmogelijk in enkele jaren. Bovendien worden er minder zonnepanelen geplaatst door lagere subsidies.

De oude steenkool- en gascentrales langer openhouden? Ze zijn niet rendabel. En Europa wil dat niet, wegens te vervuilend. Electrabel speelt daar graag op in. Hoe meer fossiele centrales sluiten, hoe groter de kans bestaat dat de afgeschreven, en dus erg winstgevende kerncentrales mogen openblijven.

We moeten realistisch blijven. In een ideale wereld bevoorraden we ons uitsluitend met veilige, propere, goedkope energie. Maar we leven in België. Een land waarin de overheid niet weet wat ze wil. Om de haverklap verandert ze het geweer van schouder. Zelfs over de kernuitstap is al veel koud en warm geblazen.

Er ís hier geen consequent, efficiënt energiebeleid. Zo schrik je potentiële investeerders af. De gevolgen zijn al jaren voorspeld: onvoldoende vervangcapaciteit en grote bevoorradingsproblemen.

Zover zijn we nu. En wat zal het resultaat zijn? Dat we onze kerncentrales zullen sluiten om vervolgens – duurdere – buitenlandse stroom te importeren die voortkomt uit – u raadt het – kerncentrales …

door Paul Geudens

MEER OVER Ons standpunt

Nu in het nieuws