Turtelboom maakt onzacht kennis met Antwerpen

Print
Vanavond wordt Annemie Turtelboom door haar Antwerpse liberale partijgenoten onderscheiden als de hardwerkende minister van het jaar. Toch betwijfelen we of Turtelboom veel reden heeft om te feesten. Haar eerste verrichtingen in Antwerpen hebben haar in een lastig parket gebracht.
Volgens de meest recente peiling, die vorig weekend is verschenen, zou Open Vld bij de verkiezingen van 14 oktober in de stad Antwerpen een schamele 5,5 procent van de stemmen behalen. Dat is vrijwel dezelfde score als de partij optekende in de twee peilingen van vorig najaar, lang voordat Turtelboom haar verhuizing naar de stad aankondigde. Zo ontstaat dus de perceptie dat de komst van de minister haar partij weinig bijbrengt.

Maar dat is nog niet alles. Een score van 5,5 procent geeft uitzicht op amper twee van de 55 zetels in de volgende gemeenteraad. Daarmee wordt de kans om de komende zes jaar als partij te kunnen wegen op het beleid, wel bijzonder klein. En vooral: de strijd om die twee zetels wordt er een op leven en dood.

De jongste maanden is duidelijk geworden dat Turtelboom met jonge kandidaten een nieuw Antwerps verhaal wil schrijven. In die optiek ligt Europees Parlementslid Philippe De Backer in poleposition voor de tweede plaats op de lijst na Turtelboom. Maar dat zou het einde kunnen betekenen van de loopbaan op stedelijk niveau van twee verdienstelijke veteranen: schepen van Financiën en Dierenwelzijn Luc Bungeneers en Claude Marinower, die de joodse gemeenschap vertegenwoordigt in de gemeenteraad.

Bungeneers en Marinower zijn geen kleine jongens. De twee 57-jarige rotten zijn vast niet van plan om zich naar de slachtbank te laten leiden. Bungeneers kan bovendien prat gaan op het feit dat hij de financiën van de stad heeft gesaneerd zonder de belastingen te verhogen en dat hij zijn partij weer in rustige wateren loodste toen die in een absurde vaudeville de meerderheid dreigde op te blazen om de Oosterweel.

Annemie Turtelboom en/of voorzitter Alexander De Croo zullen al hun kwaliteiten nodig hebben om Bungeneers en Marinower te overtuigen. Want anders dreigt een herhaling van het scenario van 2000, toen ondernemer Christian Leysen was voorbestemd om schepen te worden, maar Luc Bungeneers het haalde tijdens de stemming op een ledencongres.

door Lex Moolenaar

.

Nu in het nieuws