Antwerpse politiek kent steeds meer kleintjes

In Antwerpen probeert klein links hardnekkig voet aan de grond te krijgen. De PVDA van Peter Mertens lijkt vaker dan vroeger het geval was, op sympathie te kunnen rekenen. Maar of dat voldoende is om in oktober bij de gemeenteraadsverkiezingen de zo fel begeerde gemeenteraadszetel in de wacht te slepen, lijkt ons bijzonder onwaarschijnlijk.

Gva.be

Het lijkt er sterk op dat klein links ook nu weer niet verder komt dan een rol in de marge. Het zal niemand verbazen.

Dat ligt wel even anders bij een aantal andere Antwerpse partijen. Gevestigde waarden die gedoemd lijken om een rol in de schaduw van de Antwerpse politiek te spelen. Met dat verschil dat zij wel in de gemeenteraad zullen vertegenwoordigd zijn. Neem nu de Open Vld. In ons land toch geen marginale partij. Voor de Antwerpse liberalen valt er bij de nakende Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen weinig of niets te rapen. Als we peilingen in onze krant en andere media mogen geloven, blijft er van de trotse liberalen na 14 oktober niet zo heel veel meer over. Daar zal lijsttrekster Annemie Turtelboom, nochtans een sterke minister, weinig aan kunnen veranderen.

De CD&V, nog zo’n begrip in de vaderlandse politiek, heeft zich aangesloten bij de stadslijst van socialist Patrick Janssens. Omdat ze samen zes jaar lang goed bestuurd hebben, klinkt het. We geloven het, maar dat is natuurlijk niet de enige reden. Laten we eerlijk zijn, welke rol zou CD&V na 14 oktober nog te spelen hebben zonder de combine met sp.a?

Als we de populaire N-VA en de onvoorspelbare sp.a even buiten beschouwing laten, lijkt voorlopig alleen Groen uitzicht te hebben op een mooie verkiezingsavond in Antwerpen. Want ook Vlaams Belang moet vooral naar onderen kijken. De grote volkspartij waarvan Filip Dewinter jaren heeft gedroomd, is verder af dan ooit tevoren.

Is het de tweestrijd tussen Bart De Wever en Patrick Janssens die de andere partijen de nek omwringt? Net zoals we in 2006 hebben gezien, toen de huidige burgemeester de strijd aanging met Filip Dewinter. Of is het veranderende politieke landschap een voorbode van een nieuwe politieke orde? Eentje waarbij we langzaam maar zeker evolueren naar twee grote politieke blokken van links en rechts. Met daaromheen een paar nichepartijen? Antwerpen is al vaker een politiek laboratorium geweest. Het zou kunnen.

Door Patrick Van de Perre

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio