Meerderheid personeel Fortis Nederland wil geen aansluiting bij Belgische tak

Print

Meerderheid personeel Fortis Nederland wil geen aansluiting bij Belgische tak

Zo'n 67 procent van de medewerkers van Fortis Bank Nederland zou niet herenigd willen worden met de Belgische Fortis-tak. Bijna drie op de tien werknemers van ABN Amro zouden wel graag zien dat Fortis Bank Nederland teruggaat naar Fortis België.

Dat is een van de uitkomsten van een onderzoek van de Nederlandse vakbonden FNV Bondgenoten, De Unie en CNV Dienstenbond onder het personeel van ABN Amro Nederland en Fortis Bank Nederland.

De bonden reikten de uitkomsten van de enquête woensdag uit aan de nieuwe topman van de staatsbank, Gerrit Zalm. Bijna zevenduizend van de 30.000 werknemers deden mee aan het onderzoek. De kersverse topman heeft de taak gekregen ABN Amro en Fortis Bank Nederland samen te smeden tot één bankconcern. Vorig najaar verwierf de Nederlandse staat, na een reddingsoperatie met België en Luxemburg, de Nederlandse activiteiten van Fortis, inclusief ABN Amro. De eerste vuurproef die Zalm moet doorstaan is het doorvoeren van een eerder aangekondigde banenreductie van 7.800 arbeidsplaatsen. Ruim de helft van de ondervraagden hoopt dat de vakbonden ervoor zorgen dat er een goede vrijwillige vertrekregeling komt. Ook het zo snel mogelijk afspreken van een integraal sociaal plan en het keihard insteken op behoud van alle bestaande voorwaarden, scoort hoog.

.

Nu in het nieuws