Geen bonussen, geen euro, voor niemand

Vijf miljoen euro en een bank failliet. Zo vatte Dirk Van der Maelen (sp.a) donderdag kernachtig de prestaties van Pierre Mariani samen. “Een bank failliet”, dat begrijpt iedereen. Het gaat natuurlijk om Dexia. De enige (!) Europese grootbank die failliet is gegaan in de financiële crisis.

Gva.be

“Vijf miljoen euro”, dat slaat op de verdiensten van Mariani gedurende zijn 3,5 jaar bij Dexia. Voor niet-bewezen diensten moet dat zijn. Want de Fransman heeft er in zijn passage bij de holding niets, maar dan ook niets van terechtgebracht. Tenzij een verlies van 16 miljard euro.

Bovendien heeft die ‘topman’ – met medewerking van de Belgische regering weliswaar – ons land opgezadeld met staatsgaranties ten belope van 54 miljard euro.

Toch zou die fameuze monsieur Mariani voor zijn wanbeleid recht hebben op een uittredingsvergoeding van minstens 1,2 miljoen euro. Zijn voorganger Axel Miller, onder wie de neergang van Dexia begon, kreeg 825.000 euro mee bij zijn vlucht ... En Pierre Richard, de voorganger van voorzitter Jean- Luc Dehaene, geniet van een jaarlijks pensioen van 538.000 euro.

Voor Miller en Richard is het te laat. Bij hen is de buit binnen. Voor Mariani nog niet. In een zeldzaam moment van eendracht waren alle fracties in de Kamer het er gisteren over eens dat dit niet mag gebeuren.

Eerste minister Elio Di Rupo trachtte de gemoederen te bedaren. Hij wil Mariani doen vertrekken zonder gouden parachute. Maar daar heeft hij de medewerking van de Fransen voor nodig. Di Rupo meent dat hij die krijgt, maar heel zeker is dat nog niet.

Het zou een schandaal zo groot als de Eiffeltoren zijn. Een bank die met overheidssteun overeind wordt gehouden, moet geen bonussen uitkeren. Geen euro. Voor niemand.

Dat in goeddraaiende bedrijven aan topmensen vergoedingen worden uitgekeerd waar een gewone werknemer duizend jaar voor moet werken, dat stuit al flink tegen de borst. Wanneer dat gebeurt in ondernemingen die door wanbeleid aan de belastingbetaler veel geld kosten, dan is dat ronduit crimineel. Dat kan geen enkele regering toelaten. Er zijn grenzen aan de hebzucht en de graaicultuur.

door Paul Geudens