Ruzie over miserietaks zal sporen nalaten

Het meningsverschil binnen de Vlaamse meerderheid over de verhoging van het verdeelrecht, intussen beter bekend als de echtscheidings- of miserietaks, is bijgelegd. Vlaanderen verhoogt deze belasting, maar voert tegelijk ook sociale correcties in die voor koppels met een bescheiden woning en met kinderen de pil moeten vergulden.

Gva.be

De verhoging maakt deel uit van een pakket maatregelen om de Vlaamse begroting in evenwicht te houden en werd tijdens de budgetcontrole door de drie partners CD&V, N-VA en sp.a goedgekeurd. Bij de verenigde oppositie stak een storm van verontwaardiging op, waar de Vlaamse socialisten wel oren naar hadden. Ook zij wilden liever van die taks af of kregen graag minstens een aanpassing. En daar liep het grondig verkeerd. In plaats van hun verzuchtingen en argumenten discreet aan te kaarten bij hun coalitiepartners, kwam er een lek naar de media.

N-VA en CD&V, met Vlaams minister-president Kris Peeters op kop, reageerden als door een horzel gestoken. In de beeldvorming waren zij het die zonder schroom de belastingen verhoogden, terwijl de sp.a opkwam voor de belangen van de man in de straat. Dit was een verkeerd manoeuvre van de Vlaamse socialisten of minstens een beginnersfout van hun fractieleider. Peeters & co weigerden te zwichten voor een oekaze van het sp.a-bestuur en ze hebben dat onmiddellijk laten weten. Het oorspronkelijke voorstel kon worden aangepast mits de opbrengst voor de begroting dezelfde bleef.

N-VA en CD&V keurden vrijdag een schuchter voorstel van de sp.a af. Kris Peeters benadrukte toen dat het oorspronkelijke voorstel zou gehandhaafd blijven als er tegen gisteren, dinsdag, geen compromis tussen de meerderheid zou worden gevonden. De sp.a ging daarmee akkoord. Ze kon moeilijk anders zonder een crisis te veroorzaken en beschuldigd te worden van deloyaal gedrag. Meerderheidsoverleg leidde gisteren tot een vergelijk, maar wel op basis van een voorstel dat door N-VA en CD&V was uitgewerkt. De sp.a mocht akte nemen en slikken.

Het zoveelste incident in de Vlaamse regering werd alweer bedekt met de mantel der liefde. Het zal nochtans sporen nalaten, want politici beschikken over een olifantengeheugen.

door Dirk Castrel

Vastgoed

Jobs in de regio