Belgisch gerecht: Tergend traag en onrechtvaardig

Print
In de Noorse hoofdstad Oslo is maandag het proces begonnen tegen Anders Behring Breivik, de man die in juli vorig jaar 77 mensen vermoordde. Minder dan negen maanden heeft het geduurd om het onderzoek af te ronden en zijn dossier klaar te maken voor de rechtbank. Vergelijk dat eens met België…
p>Het proces-Dutroux vond in 2004 plaats, acht jaar nadat de pedofiele moordenaar was ontmaskerd. Of neem de steekpartij in het kinderdagverblijf van Dendermonde. Kim De Gelder vermoordde er in januari 2009 twee baby’s en een verzorgster, eerder had hij al een bejaarde vrouw omgebracht. Hij wacht nog altijd op zijn proces. Als dat er al komt, want justitie is er nog niet uit of hij toerekeningsvatbaar is.

God verhoede het, maar mocht de Belgische justitie ooit te maken krijgen met een Breivik, het zou wellicht tien jaar duren vooraleer de beschuldigde voor de rechtbank zou worden gebracht. Ons land werd overigens al enkele keren veroordeeld wegens de extreem trage rechtsgang.

Hoe komt dat toch? Waarom duurt het hier zoveel langer dan elders? Dat in het Belgische rechtssysteem criminele zaken voor het hof van assisen moeten komen, heeft er zeker mee te maken. Het is een loodzware, tijdrovende procedure. Maar die verklaart niet alles.

Het is vooral de overvloed aan regeltjes en formalisme die ons systeem de das omdoet. Meestal zijn ze goed bedoeld, maar in de praktijk werken ze vaak erg vertragend en onrechtvaardig. Zo is er een politieman die de vader van een vermiste vrouw probeerde af te persen voor 200.000 euro. De man werd tot en met het Hof van Cassatie tot drie keer schuldig bevonden en veroordeeld. Maar de Raad van State schorste zijn ontslag, omdat hij tijdens de tuchtprocedure werd verhoord door iemand zonder het vereiste taaldiploma. Kan het nog stupider?

Formeel heeft de Raad van State gelijk. Maar iedereen voelt met zijn ellebogen aan dat hier geen “recht” werd gesproken. Wordt het geen tijd dat een rechter bij overtreding van een vormvereiste dat mankement “mag” maar niet “moet” laten meespelen bij zijn oordeel? We moeten dringend af van een pak dwingende regeltjes.

Door Paul Geudens

Nu in het nieuws